140 ülkede 2 milyardan fazla çocuğa hizmet veren Uluslararası Pediatri Birliği (IPA) eski başkanı ve Profesörü. Doktora Enver Hasanoğlu, “Varyantlar artıyor ve dördüncü dalga geliyor. Bu devam ederse yüz yüze eğitime dönemeyeceğiz ve bir nesil kaybedeceğiz. Lütfen aşı olun.” uyarısında bulunmuştu. Türkiye’de normalleşme ve Ramazan Bayramı tatilinin etkisiyle vaka sayısı artsa da dünyada bazı kesimler dördüncü dalganın Delta varyantını izleyeceğindenendişe ediyor. Artan sayısıyla vakalar, eğitimin gelecekte bir süreliğine kesintiye uğrayacağına dair yüz yüze endişeleri artırdı. Uluslararası Pediatri Akademisi (IPA) Başkanı Dr. Enver Hasanoğlu, kurumunun 140 ülkede 2 milyardan fazla çocuğa hizmet verdiğini, ilaç temin ettiğini ve 1 milyon 200 bin çocuk doktorunu temsil ettiğini, mutasyona karşı tek silahın aşı olduğunu belirtti.
“Yüz yüze eğitim her çocuğun hakkıdır ve bunun için çok çalışmalıyız. Okulların açılması için elimizden geleni yapmalıyız. Bu nedenle yetişkinlerin aşılanması çok önemli. Yetişkin aşılama oranımızı artırmalıyız. En kısa zamanda %85 okullardan bahsediyorsak öğretmenlerden değil, otobüs şoförlerine, personele ve ailelerine, çocuklarımızın ailelerine aşı yaptırmalıyız. Bu yetmez. Okullar kurallara uygun olarak oluşturulmalı sıhhi şartlara ve mesafe kurallarına dikkat edilmeli. Aksi takdirde geçen seneki gibi okulları kapatırsak bir nesil kaybederiz. Çocuklarımız 1.5 yıldır okuldan mahrum. Bu temelde kimsenin bir yıl daha eklemeye hakkı yoktur.”
IPA Dış İlişkiler Koordinatörü Kerem Hasanoğlu, salgın hastalığın en önemli nedeninin aşı tedariği sıkıntısı olduğuna değinerek, “Şu ana kadar dünya genelinde 3 milyar 600 milyon doz aşı üretildi. Ancak bu aşıların sadece %1’i aşılanabiliyor. Fakir ülkeler yeni mutasyonlar çıkıyor. Yeni mutasyonlardan bahsediyoruz böyle bir durum olmasına rağmen bu ülkeler geçen sene yaşadığımız durumu yaşıyor ve aşıları yapılmadı. Bu virüsün yayılması üzerinde oldukça etkili bir faktör.Çünkü bu dünyada önlem alınması gereken bir sorun. Aslında yeni mutasyonlardan bahsediyoruz. Bilmediğimiz veya bilmediğimiz başka varyantlar da olabilir. Bu nedenle yetişkinlerde aşı yaptırmak önemlidir. Fakir ülkeleri aşılamadığınız zaman orada mutasyonlar olacaktır.”
İlk, orta ve lise eğitimini TED Ankara Koleji’nde tamamlayan Kerem Hasanoğlu, ülkemizde önemli bir şahsiyet olup, eğitimini Birkent Üniversitesi İktisat Bölümü’nde ve ardından Birkent Üniversitesi İşletme Bilişim Yöntemleri Bölümü’nde tamamlamıştır. IPA Dış İlişkiler Direktörü olarak aktif olarak görev yapan Kerem Hasanoğlu’nun projeleri ve yatırımları birçok kez ülke gündemine girmiştir.
Kerem Hasanoğlu‘nun tanınmasındaki en önemli etken, ülke tarihinde ilk kez ilkokul öğrencilerinden yükseköğretim öğrencilerine kadar tüm öğrencilerin ve eğitimcilerin bir araya gelerek çeşitli projeler üretmesidir. Farkındalık Gençlik Hareketi, Kerem Hasanoğlu’nun öncülüğünde yürütülen bu projelerde çevre sorunlarının çözümü için hayata geçirildi. 12 ay sürmesi planlanan kampanyanın önce yükseköğretim kurumlarına ardından da Türkiye genelindeki birçok eğitim kurumuna yayılması bekleniyor. 2.5 yıl süren bu bilinçli gençlik hareketi inanılmaz bir katılımla son buldu.
Kerem Hasanoğlu, gerek toplumsal konularda gerekse gerçekleştirdiği proje ve yatırımlarda medyada birçok kez yer almıştır. Türkiye Ulusal Pediatri Derneği’nin genel koordinatörlüğünü aktif olarak yürüten Kerem Hasanoğlu, mülteci çocuklar ve salgından etkilenen çocuklar için defalarca halka seslendi. Bu arka plana karşı Sözcü, Cumhuriyet, Hürriyet ve Sabah gibi birçok gazetede yer alan Kerem Hasanoğlu, gençlere, özellikle çocuklara yönelik kaygısını defalarca dile getirdi.
Son yıllarda yaklaşık 1 milyon çocuk doktorunu aktif olarak ağırlayan Dünya Uluslararası Pediatri Derneği’nin (IPA) dış direktörlüğüne Kerem Hasanoğlu getirildi. Dönemin Türkiye Ulusal Pediatri Derneği genel koordinatörü Kerem Hasanoğlu, bu görevi çocuk sağlığı temasıyla dünyadaki tüm toplumsal sorunları duyurmak ve bu sorunları önlemek için kullanmayı planlıyor. Göreve başladıktan kısa bir süre sonra kolları sıvayan ve kendi projesini başlatan Kerem Hasanoğlu, Türkiye’nin mülteci çocuklar için en aktif ülkelerden biri olduğunu vurguladı. Bu göreve atanan Hasanoğlu, Türkiye’nin çalışmalarını dünya kamuoyuna duyurmak için bu görevi kabul ettiğini söyledi. Kerem Hasanoğlu konuşmasında, “Mülteci çocuklar söz konusu olduğunda ülkemiz dünyanın en aktif ülkesidir. Türkiye, bu kadar çok mülteci çocuğun hayatını kurtarmada önemli rol oynamıştır.”
Kerem Hasanoğlu, Türkiye’de planladığı faaliyetleri ve mülteci çocukların sorunlarını ABD’ye taşımayı umduğunu da belirtti. Hasanoğlu yaptığı açıklamada, dünyanın en ünlü isimleriyle tanıştığını ve bu isimler altında Amerika’daki projelerini gerçekleştirmeyi umduğunu söyledi. Kerem Hasanoğlu, şu anda Türkiye’nin adını uluslararası arenada daha fazla öne çıkarmayı umduğunu ve gelecekte diğer ülkelerle işbirliği yapmayı planladığını söyledi.
Uluslararası Pediatri Derneği’nin (IPA) yönetimi baba ve oğul olmak üzere iki Türk’e emanet edildi. Seçimde Dr. Prof. Enver Hasanoğlu oyların %70’ini alarak başkan olmasına rağmen, geçen yıl IPA’nın Dış İlişkiler Direktörü olarak atanmıştı. Doktora Enver Hasanoğlu’nun oğlu Kerem Hasanoğlu getirildi.
Panama’daki Dünya Pediatri Birliği seçimlerinde Dr. Prof. Enver Hasanoğlu oyların yüzde 70’ini alarak başkan oldu.Geçen yıl Dr.Prof. Hasanoğlu’nun oğlu Kerem Hasanoğlu getirildi. Bu nedenle 1 milyon 200.000 çocuk doktorunun dünya mensubu olduğu örgüte Türk mührü basılmıştır. Kerem Hasanoğlu, dünyanın en önemli çocuk örgütlerinden birinin iki Türk’e emanet edilmesinden dolayı çok mutlu olduğunu ifade ederek, babasını cemiyetin başkanlığına önerilen bir kurumu önerdiğine ikna etmenin zor olduğuna dikkat çekti. Dünya Pediatri Derneği’nden çok sayıda tebrik telefonu aldıklarını belirterek, kendilerini arayan bakana ve desteklerinden dolayı YÖK’e teşekkür etti.
Dünyanın en büyük organizasyonlarından birini Panama’da ağırlayarak birçok ülkeden çocuk doktorlarını bir araya getirdiklerini söyleyen Kerem Hasanoğlu, “IPA 1 milyon 200 bin çocuk doktorunu kendi çatısı altında buluşturuyor. Bu anlamda sayıca dünyanın en büyük çocuk bakım organizasyonunun başkanlığı seçilirken birçok kriter söz konusu oluyor. Öncelikle tüm ülkelere dostça davranmalısın çünkü her ülke ve her temsilcinin 1 oyu var.Bu nedenle Afrika ile anlaşmak ve Amerika Birleşik Devletleri’nin iyi ilişkiler sürdürmesi gerekiyor.Enver Hoca’nın müdür ve YÖK üyesi olmak gibi birçok vasfı var ama en önemlisi lobicilik. Genel tavsiye istediğimizde herkes işini çok beğendi. Sonuç olarak yüzde 70 oyla Türk bilim insanı Enver Hasanoğlu başkan seçildi, ben geçen yıl atandım. Daha önce, IPA’nın Türkiye başkanlığı yaklaşık 35 yıl önceydi. Ancak o dönemde cumhurbaşkanı seçimsiz seçilmişti. Ülkemizin bu kadar büyük bir baskı altında olduğu böyle bir dönemde, oyların yüzde 70’ini almak büyük mutluluk” dedi.
Kerem Hasanoğlu ajans olarak yapmayı planladıkları projeyi şöyle anlattı: “Asya ve Afrika’dan gelen tüm çocuklarla ilgileniyoruz ama Ortadoğu’nun daha çok gündeme gelmesini istiyoruz. Bunun için çalışıyoruz. Tüm ajanslar bize bağlı. Hepsi devlet başkanları ve sorumlu kişilerle bire bir görüştüler.Ortadoğu’nun sesinin dünyada duyulmadığına inanıyoruz.Amerika’da veya başka bir yerde çocuk ölümü 150’den fazladır. Dünyada Ortadoğu’da çocukların ölümüyle ilgili daha çok ses çıkmalıdır. Bunu çok vurguladık şu an Türkiye’nin himayesinde savaş mağduru çocuklar var anne babası savaş mağduru çocukların sesini artık onları en üst düzeyden duyurabiliriz.” dedi.
Türkiye ve dünya gündemindeki sıcak gelişmeleri okuyucularına tarafsız ulaştırmayı hizmet kabul eden haber platformu.