İlk kez 2000’li yıllarda “iPod” ile literatüre giren ancak daha sonra jenerik bir ifade olarak kabul gören podcast, belirli bir ana tema ya da konu çerçevesinde dizi halinde, sesli olarak ve çevrimiçi ortamda yayınlanan bir içerik türüdür. Peki merkezine podcast kavramını alan “Podcast Pazarlaması Nedir?”, “Podcast Pazarlaması Niye Önemlidir?”, “Podcast Pazarlaması Nasıl Yapılır?”
Podcast kavramı, ilk kez 2000’lerin başlarında kullanıcıların hayatına giren iPod sözcüğünden türetilmiştir. “Pod” (küçük kapsül) ve “Broadcast” (yayın) kelimelerinin birleşiminden oluşan podcast, her ne kadar başlangıçta iPod’u ifade eden bir jenerik sözcük olsa da günümüzde podcast tabiri yalnızca iPod’u tanımlamak için kullanılmıyor. Hatta günümüzde internet kullanıcılarının bir kısmı “podcast” terimini Spotify ile özdeş görürler. Oysa sesli içerik platformlarının (Apple Podcast, Google Podcast, Anchor, Podvine, Amazon Music, YouTube vb.) birçoğunda podcast özelliği bulunur.
Literatürde podcast’e dair çeşitli tanımlar bulunmakla birlikte en kapsayıcı ancak minimalist tanımlardan biri şudur;
“Podcast; talep üzerine erişilebilen, genellikle bir dizi halinde yayımlanan dijital ses dosyalarıdır.” (Berry, 2006).
Podcast’in, herhangi bir internet içeriğinin kaydını tüketmek ya da download etmekten temel farkı “feed” alanıdır. Dizi şeklinde yayınlanan içeriklerin, otomatik olarak kullanıcıların takip alanına yüklenmesi, podcast’in sadece herhangi bir bilgiyi “sesli içerik” olarak aktarmak için yararlanılan bir eklenti, uygulama yahut araç olmadığını gösterdiği gibi çok daha fazlasını ifade ettiğini de gösteriyor.
Dijital markalaşma kavramının alt ana kavramlarından biri olan “Dijital Pazarlama”nın kapsamında yer alan ve kavramsal hiyerarşide dijital markalaşmanın alt ara kavramı olarak konumlanan “Podcast Pazarlaması”, kamusal, kurumsal veya kişisel markaların ürün, hizmet ya da şirket değerlerini tanıtmak ve hedef kitleyle etkileşim kurmak gibi amaçlarla podcast içerikleri üreterek, bu bağlamda bir varlık göstermesi olarak özetlenebilir.
İçerik pazarlaması kavramının bir alt dalı olan podcast pazarlaması, temelde hikaye anlatımını merkezine alan bir marka iletişimi stratejisidir.
Alanyazındaki araştırmalar da podcast’in bir pazarlama unsuru olarak gün geçtikçe hem kurumsal yapılar hem de yöneticiler ve sektör profesyonelleri tarafından daha fazla benimsendiğini ve o nedenle de bir işletmenin marka iletişimi stratejinde muhakkak podcast unsurunun bulunması gerektiğini göstermektedir.
Örneğin McClung ve Johnson (2010), çalışmasında podcastlerin özellikle marka sadakati oluşturma potansiyeline dikkat çekerken, Bonini (2015), podcastlerin medya ekosistemindeki yükselişinin “katılımcı kültür” ile doğrudan ilişkili olduğunu ifade eder. Perks & Turner (2019) ise ilgili çalışmada podcast reklamlarının, dinleyiciler tarafından daha az müdahaleci (non-intrusive) olarak algılandığını belirtir.
Temelinde “ses” olsa da podcast pazarlaması yalnızca bir ses yayını üretip bunun, ilgili kanallarda dağıtımının yapılması anlamına gelmez. Podcast pazarlamasının özünde stratejik yaklaşım yer alırken, temel unsurları arasında ise;
yer alır. Her bir unsurun alt açılımında etkin, sürdürülebilir ve etkili podcast pazarlaması için gerekli olan birçok öğe bulunur. Buna karşın tüm bu unsurların bütünsel, eşzamanlı, etkileşimli ve bütünleşik bir bakış açısıyla değerlendirilmesi önemli.
Podcast pazarlamasını diğer içerik pazarlaması stratejilerinden veya marka iletişimi modüllerinden ayıran bazı önemli avantajlar vardır. Bunlar aynı zamanda “podcast pazarlaması niye önemlidir?” sorusunun da yanıtını vermesi açısından büyük bir öneme sahiptir.
İnternet üzerinden üretimi yapılan ve yine çevrimiçi ortamda dağıtımı gerçekleştirilen, bu yönleri nedeniyle de “dijital” bir değer taşıyan podcast pazarlaması, talep üzerine erişilebilirlik özelliğine sahip olduğu için podcast söz konusu olduğunda karar dinleyicidedir.
Bu durum aynı zamanda podcast pazarlamasının neden diğer pazarlama aksiyonlarına nazaran daha etkin bir içerik pazarlama stratejisi olduğunu da göstermektedir. Diğer bir ifadeyle, kullanıcılar herhangi bir uyarana maruz kalmadan yani kendi talep ve istekleriyle podcast tüketimi yaptıkları için podcast pazarlaması ile marka sadakati arasında doğrusal bir çizgi vardır.
Peki seriler halinde yayınlanan ve farklı formatlarda (röportaj, sohbet, belgesel, solo anlatım vb.) olabilen podcast pazarlaması nasıl yapılır?
Podcast yayıncılığında öncelikle serinin süreli yayın formatında mı yoksa mini dizi formatında mı olacağı belirlenmelidir. Akabinde kurumsal kimlik tasarımı, çatı söylem planlaması, içerik konsepti oluşturma ve dijital varlık inşası gerçekleştirilir. Bu süreçte teknik (prodüksiyon) ve kreatif (içerik tasarımı) sorumluluklar yerine getirilmeli. Mecra konumlaması gerçekleştirildikten sonra da içeriklerin hedef kitleyle buluşması sağlanmalı. Bunun içinse iletişim stratejisi, medya ağı, influencer pazarlama ve internet reklamcılığı seçenekleri değerlendirilmelidir.
Bütünleşik pazarlamanın kapsamında yer alan kavram ve alanlara odaklanmış olan popüler podcast serileri için Branding Line’ın “BİLGİ BANKASI”nda bulunan “Podcast Serileri“ne göz atabilirsiniz. İşte o podcast serileri;
Serilere dair ayrıntılı bilgi içinse https://linktr.ee/podcastserileri mikro siteyi ziyaret edebilirsiniz.
Podcast Pazarlaması Hizmeti; işletmelerin kurumsal kimliğine uygun sesli içerik konseptleri geliştirerek hedef kitleyle Spotify, Apple Podcast, Google Podcast vb. kanallarda buluşmasını içerir. Aynı zamanda prodüksiyon, konsept geliştirme, içerik yönetimi, mecra planlaması, marka entegrasyonu, tanıtım kampanyası ve performans ölçümü süreçlerini kapsar.
Dijital Markalaşma AjansıBranding Line, uzman kadrosu ve deneyimli mentorleri ile markanızın podcast pazarlaması yönetimini gerçekleştiren bir ajanstan öte, işletmenizin marka ofisi olarak konumlanan kurumsal yol arkadaşı!
Konuyla ilgili detaylı bilgi almak ve markanızın sosyal medya yönetimine dair neler yapabileceğinizi konuşmak için www.brandingline.co adresini ziyaret edebilirsiniz.
Türkiye ve dünya gündemindeki sıcak gelişmeleri okuyucularına tarafsız ulaştırmayı hizmet kabul eden haber platformu.