Bilgi

  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Erken tanı kitleri Meclis gündemine geldi

Erken tanı kitleri Meclis gündemine geldi

CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan, kanserin tespitinde kullanılan erken tanı kitleri hakkında TBMM’ye soru önergesi verdi.

Dünya’nın en büyük hastalıkları arasında yer alan kanser hakkında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan, Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM), erken tanı kitleri hakkında soru önergesi verdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından cevaplandırılması istenen önergede şu ifadeler yer aldı:

“ERKEN TEŞHİS, HAYAT KURTARIYOR”

"Erken teşhis pek çok kanser türünde hayat kurtarıcı bir rol üstlendiği gibi birçoğunda da yaşam süresinin ve yaşam kalitesinin artışında önemli bir faktör oluşturmaktadır. Özellikle meme, rahim ağzı, kolon ve cilt kanserlerinde erken evrede yapılan teşhis, yaşam kurtarıyor. Sağlık Bakanlığı’nın 4 Şubat Dünya Kanser Günü'nde “Kanser taramanızı olun” mesajıyla vatandaşları Aile Sağlık Merkezleri'ne (ASM), KETEM ve Sağlıklı Hayat Merkezlerine yönlendirdi.

“GGK KİTİ GÖNDERİLMİYOR”

Ancak Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu'nun sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda ‘Hastalarımıza kanser taramanızı olun diye bakanlık mesaj gönderdi. Ancak Aile Sağlığı Merkezleri'ne kolon kanseri erken tanısında kullanılan GGK kiti gönderilmiyor. Bakanlık kit göndermediği için binlerce kişinin erken tanı şansı kayboluyor’ denildi. TTB Aile Hekimliği Kolu'nun geçen aralık ayında düzenlediği anket sonuçlarının açıklanmasında:

‘Covid-19 salgınında kanser taramalarında 90 oranında azalma olduğu, 2020 yılında 6 milyon kişinin kanser taraması yapılamadığı için erken tanı şansını kaybettiği, en az 3 milyon kişinin kolon kanserinde erken tanı şansını kaybettiğini ve erken tanı yüzde 88 azaldığı’ denilmektedir. 

Bu noktadan hareketle:

1.              Aile Sağlık Merkezleri'ne (ASM) erken tanı kiti gönderilmediği doğrumu dur?

2.              Aile Sağlık Merkezleri'ne (ASM), KETEM ve Sağlıklı Hayat Merkezlerine 2020 Yılında hangi kanser türü için ve ne kadar tarama kiti gönderildi?

3.              2020 Yılında toplamda kaç kişiye ve hangi kanser taramaları yapılmıştır?

4.              Covid-19 salgını döneminde vatandaşlar bulaş riskinden dolayı kanser taramalarını ertelemektedirler, söz konusu tarama merkezlerinde bulaş riskine karşı ne tür önlemler alınmaktadır?

 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM