Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ruşen Öztürk’ün yürütücülüğünü üstlendiği “Sağlık Profesyonellerinin Şiddet Mağduru Olan Kadınlara Müdahalede Bilgi, Tutum ve Şiddeti Yönetme Konusundaki Hazıroluşluklarının Artırılmasına Yönelik Eğitim Programı Geliştirilmesi Ve Etkinliğinin Değerlendirilmesi” başlıklı proje TÜBİTAK 3005 Sosyal ve Beşeri Bilimlerde Yenilikçi Çözümler Araştırma Projeleri Destek Programı kapsamında desteklenmeye uygun bulundu. Doç. Dr. Öztürk ve ekibi proje kapsamında sağlık profesyonellerinin şiddet mağduru olan kadınlara yönelik ilk müdahalelerinde şiddeti tanımlamaya ve yönetmeye hazır olup olmadığını değerlendirilerek, eğitim programı geliştirilecek.
Proje ekibini makamında ağırlayarak tebrik eden EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Kadına yönelik şiddet, insan haklarının ağır bir ihlali olmasının yanı sıra acil eylem gerektiren önemli bir halk sağlığı sorunudur. Akademisyenlerimizin böylesi hassas bir konuda geliştirdikleri projeyi çok kıymetli buluyorum. Başta proje yürütücüsü Doç. Dr. Ruşen Öztürk ve ekibi tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.
Dünya çapında kadınların yaklaşık üçte biri şiddete maruz kalıyor
Kadına yönelik şiddete ilişkin açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Öztürk, “Şiddet; gelir düzeyi veya sosyal statüsü ne olursa olsun, tüm sosyoekonomik, dini ve kültürel, ırksal ve etnik ve cinsel yönelim gruplarında meydana gelmekte, her yaştan kadını ve kız çocuğunu etkilemekte, kadınların toplumsal hayata ve ekonomiye tam ve eşit katılımı da engellemektedir. Aile içi şiddet olarak da adlandırılan eş-partner şiddeti, kadına yönelik şiddetin en yaygın biçimlerinden biridir ve partnerin fiziksel, cinsel ve duygusal istismarını ve davranışlarını kontrol etmeyi içerir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanan küresel tahminler, dünya çapında kadınların yaklaşık üçte birinde yaşamları boyunca fiziksel veya cinsel şiddet yaşadığını gösteriyor. Küresel olarak, kadın cinayetlerinin yüzde 38’i partner tarafından işleniyor. 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği kapsamında kamu alanları ve özel alanlarda, bütün kadınlara ve kız çocuklarına yönelik, kadın ticareti, cinsel ve her türlü istismarı da kapsayan şiddetin her türünün ortadan kaldırılması hedefleniliyor ” dedi.
Şiddetin önlenmesi ve tespit edilmesinde sağlık profesyonellerinin rolünün önemli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Öztürk, “Kadına yönelik şiddet ele alınırken, hizmet sağlayıcıların şiddete maruz kalan kadınları yeterince tanımlaması ve vakalara yaklaşımının önünde birçok engel olduğu bilinmektedir. Sağlık profesyonelleri için yakın partner şiddeti eğitiminin, şiddete uğrayan kadınlara verilen bakımdaki engellerin üstesinden gelinmesine yardımcı olabileceğinin altı çizilmektedir. Ülkemizde sağlık profesyonellerimize yönelik kadına yönelik şiddeti kültüre özgü ele alan ve uygulamadaki uzun dönem etkilerini kinik bazda incelenmesini kapsayan, uluslararası bir araştırmacı ve Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) işbirliği ile geliştirilmiş eğitim programı ve bunun etkisini inceleyen bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışma, ilk kez kamu kurumları ve üniversite iş birliğini içerecek şekilde planlanmasının yanı sıra, eğitim içeriğinin oluşturulmasında yeni bir yöntem kullanılması literatüre katkı sağlayacak” dedi.
ŞÖNİM ile iş birliği yapılacak
Doç. Dr. Öztürk, “Proje ile eğitim müfredatının planlanması ve oluşturulmasında ülkemizde şiddetle mücadelede merkezi konumda yer alan ŞÖNİM ile işbirliği yapılacak olması mevcut yasal durumun ve kültüre özgü sosyal yapının tam olarak yansıtılması açısından önem taşırken, mevcut sistemde var olabilecek eksik ya da daha doğru uygulamalarının da uluslararası bir uzman tarafından tamamlanması ile de eğitim müfredatının zenginleşmesini sağlanacak. Yine her iki yaklaşımın bütünleştirilmesi şiddetle mücadelede yeni bir eğitim modelinin ortaya çıkarılmasını sağlarken, çalışma sonuçları ile de yeni çıktılar ve yeni projelerin planlanmasını mümkün kılacak” dedi.
Doç. Dr. Öztürk, “Proje ile sağlık profesyonellerin, şiddete yönelik bilgilendirme ve yönetme konusundaki hazıroluşluklarının artırılmasına yönelik ihtiyaç analizinin gerçekleştirilmesi, tasarım tabanlı araştırma yöntemi ile ‘Şiddete Yönelik Bilgilendirme ve Yönetme Konusundaki Hazıroluşluk’ eğitim programının geliştirilmesi ve program kapsamında verilecek eğitimin öncesi ve sonrasında katılımcılar arasındaki bilgi ve tutum düzeylerine etkisinin incelenmesini hedefliyoruz” dedi.
Yürütücülüğü Doç. Dr. Ruşen Öztürk’ün üstlendiği proje ekibinde Prof. Dr. Şenay Ünsan Atan, Doç. Dr. Sezer Er Güneri, Araş. Gör. Ruken Yağız Altıntaş, Araş.Gör Sümeyye Bakır, Doç. Dr. Tina L. Bloom ve Dr.Öğr. Üyesi Hakan İslamoğlu yer alıyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Türkiye ve dünya gündemindeki sıcak gelişmeleri okuyucularına tarafsız ulaştırmayı hizmet kabul eden haber platformu.