Günümüzün temel dinamiği haline gelen dijital ekonomi, ticarete dair biçimsel, algısal ve işlevsel dönüşümün gerçekleşmesine de zemin hazırlamıştır. Peki E-Ticaret olarak kavramsallaşan bu yeni sürecin yönetimini ifade eden “E-Ticaret Yönetimi Nedir?”, “E-Ticaret Yönetimi Niye Önemlidir?”, “E-Ticaret Yönetimi Nasıl Yapılır?”
Dijital teknolojideki dönüşüm ve mobil teknolojideki gelişim; geleneksel anlamda tüm iş süreçlerinin, yönetsel aksiyonların, işlevsel faaliyetlerin ve ekonomik dinamiklerin dijitalleşmesine zemin hazırlamıştır. “Ticaret” olgusunun dijital dönüşümdeki kavramsal açılımını ifade eden “E-Ticaret”, Web 2.0’ın teknik yansımalarından biri olarak kabul edilebilir. Günümüz dijital ekonomisinde ticaretin biçimi; teknolojik dönüşüm ile beraber yeni bir anlam kazanırken e-ticaret olarak kavramsallaşan bu yeni sürecin yönetimi ise E-Ticaret Yönetimi olarak adlandırılmıştır.
Dijital ortamda gerçekleşen tüm ticari aksiyonların analiz edilmesi, planlanması, sürdürülmesi ve optimize edilmesini içeren bütünleşik bir süreç olan E-Ticaret Yönetimi; yalnızca fiziksel mağaza deneyiminin çevrimiçi ortama aktarılması anlamını taşımaz veya bu doğrultudaki ürün/hizmet alışverişini içermez. Aynı zamanda dijital mağaza inşası, ürün yönetimi, sipariş süreçleri, ödeme sistemleri, dijital pazarlama faaliyetleri, müşteri ilişkileri yönetimi, kargo ve iade süreçlerinin planlanması, lojistik operasyonların yönetimi, veri analizi optimizasyonu, dijital konumlanma ve satış sonrası hizmetler gibi pek çok metriği de kapsamına alır.
Diğer bir ifadeyle; e-ticaret yönetimi sadece ürün ve hizmet satışı amacını taşıyan bir web sitesinin yahut mobil uygulamanın işletilmesinden ibaret değildir. Bu disiplin, daha stratejik, operasyonel ve teknolojik bir sistemin bütünsel bir bakış açısıyla idare edilmesini temsil eder.
E-Ticaret temelinde literatür taraması yapıldığında pek çok tanım ve açıklamanın, kuram ve uygulamanın olduğu görülür. Örneğin Turban, E., King, D., Lee, J., Liang, T.-P., & Turban, D. (2018) e-ticarete ilişkin yaptığı tanımda;
“E-ticaret, bireylerin ve kuruluşların bilgisayar ağları aracılığıyla iş yapma sürecidir. Bu süreç, internet üzerinden ürün ve hizmetlerin satın alınması, satılması, pazarlanması ve dağıtımını kapsar.” (Kaynak: Electronic Commerce: A Managerial and Social Networks Perspective)
ifadelerini kullanır. Aynı şekilde, Laudon, K. C. & Traver, C. G. (2021) ise e-ticareti;
“Dijital yollarla iş yapmanın yeni bir yöntemidir; özellikle internet üzerinden ürün ve hizmetlerin değiş tokuşunu ifade eder. Ticaretin tüm adımları – pazarlama, sipariş, ödeme ve teslimat – dijitalleştirilmiştir.” (Kaynak: E-commerce 2021: Business, Technology, Society)
şeklinde ifade eder. Chaffey, D. (2015) ise E-Ticaret’e ilişkin kavramsal açıklamasında şu ifadeyi kullanıyor;
“E-ticaret, çevrimiçi ortamda mal ve hizmetlerin satışı ve satışıyla ilişkili tüm işlemlerin yürütülmesi anlamına gelir. Bu, hem fiziksel ürünlerin hem de dijital içeriklerin kapsandığı bir alandır.” (Kaynak: Digital Business and E-Commerce Management)
Akademik literatürde; çevrimiçi ortamlar ve dijital araçlar aracılığıyla mal ve hizmetlerin alım-satım süreçlerinin gerçekleşmesi olarak ifade edilen e-ticaret ile ilgili yönetsel sorumluluklar söz konusu olduğunda ise strateji ve operasyon kavramları devreye girmektedir.
Peki etkin bir e-ticaret yönetimi için ne gerekir? İşte E-Ticaret Yönetiminin Temel Unsurları!
Tüm bunların yanında e-ticaret yönetiminin temel esası manuel iş gücünün minimize edilmesi ve otomasyon temelli iş süreçlerinin standart haline getirilmesidir. Bunun realize edilmesinde uygulanması gereken adımlar ise şöyle;
E-ticaret yönetiminin profesyonelce, diğer bir deyişle; yönetsel standartlar temel alınarak ve otomasyon araçları kullanılarak uygulanması işletmeler için birçok avantajı beraberinde getirir. İşte e-ticaret yönetiminin profesyonelce yapılmasının markaya sağlayacağı avantajlar;
İşletmeler, dijital evrendeki ticari süreçlerini etkin, etkileşimli ve sürdürülebilir şekilde kurgulamak için e-ticaret yönetimine ihtiyaç duyar. Bu süreç, dijital markalaşma stratejisinden kullanıcı deneyimine, performans analizinden satış sonrası hizmet yönetimine, kampanya planlamasından otomasyon araçlarının entegrasyonuna kadar birçok disiplinin bütünsel olarak uygulanmasını kapsar.
Diğer bir ifadeyle etkili bir e-ticaret yönetimi analiz, strateji, planlama, yönetim ve raporlama aşamalarını içeren döngüsel bir yapı söz konusudur.
Bu bağlamda “e-ticaret yönetimi nasıl yapılır?” sorusunun yanıtı için aşağıdaki adımlar uygulanmalıdır!
E-Ticaret Yönetimi Hizmeti; işletmelerin dijital mağaza altyapısını kurarak bu doğrultuda satış stratejisi, ürün yönetimi, kampanya tasarımı ve kullanıcı deneyimi planlaması kurgularını gerçekleştirip markanın çevrimiçi ticaret performansını artırmak üzere tüm süreçleri uçtan uca yönetmeyi kapsar.
Dijital Markalaşma Ajansı Branding Line, uzman kadrosu ve deneyimli mentorleri ile markanızın e-ticaret yönetimini gerçekleştiren bir ajanstan öte, işletmenizin marka ofisi olarak konumlanan kurumsal yol arkadaşı!
Konuyla ilgili detaylı bilgi almak ve markanızın sosyal medya yönetimine dair neler yapabileceğinizi konuşmak için www.brandingline.co adresini ziyaret edebilirsiniz.
Kaynak: Startup Gazetesi köşe yazarı Mürsel Ferhat Sağlam
Türkiye ve dünya gündemindeki sıcak gelişmeleri okuyucularına tarafsız ulaştırmayı hizmet kabul eden haber platformu.