Bilgi

  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Normalleşme döneminde döngüsel ekonomi büyük fırsatlar sunacak

Normalleşme döneminde döngüsel ekonomi büyük fırsatlar sunacak

SKD Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dildar Edin, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, dünyanın karşı karşıya olduğu en büyük tehdidin iklim krizi olduğunu vurguladı. Edin, “SKD Türkiye olarak, Dünya’mızı korumak için çevre sorunlarına yönelik çözümler sunuyoruz. Verimli kaynak kullanımından plastiksizleşmeye, döngüsel ekonomiden sürdürülebilir tarıma, birçok alandaki projelerimizle sorumluluk alıyor, ülkemizde sürdürülebilir kalkınma ilkeleri konusuna liderlik ediyoruz” dedi

 

İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dildar Edin, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle bir açıklama yaptı. Çevre konusunun sadece bir gün duyarlı olmakla yetinilemeyecek kadar önemli olduğunu vurgulayan Ebru Dildar Edin, “Sahip olduğumuz tek evimiz Dünya. Günümüzde karşı karşıya kaldığımız en büyük tehdit olan iklim krizi ile kararlılıkla mücadele etmeliyiz. Son bir yılda yaşanan tüm çevre olayları bu tehlikenin git gide ne kadar büyüdüğünün göstergesi. Hayatın devamlılığını sağlayabilmek için sorumluluk almalıyız” değerlendirmesinde bulundu. 

Bilimin önemine vurgu yapan Ebru Dildar Edin, “son bir yılda ülke olarak çok üzlüdüğümüz bazı felaketler yaşadık. İzmir depremi, olağanüstü hava olayları ve günümüzde Marmara Denizi’ni saran müsilaj sorunu, bize doğanın alarm verdiğini gösteriyor. Pek çok alanda insanlığın gelişimine katkı sağlayan bilimi, çevre konusunda da kılavuz kabul etmeliyiz. Nasıl ki dünyadan başka insanlığın hayatını devam ettirebileceği bir gezegen yoksa, iklim krizi ile mücadele konusunda da bilimden uzak bir yol olmadığının farkına varmalıyız” dedi.

SKD Türkiye olarak bu bilinç ve sorumlulukla ülkemizde sürdürülebilir kalkınma için kaynak sağladıklarını anlatan Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dildar Edin, gerçekleştirdikleri projelere ilişkin şu açıklamada bulundu:

“Sürdürdüğümüz birbirinden kıymetli birçok projemiz var. Bu projeler sayesinde iş dünyasında sorumluluk almaya hazır olan firmaları, ihtiyaç duydukları alanlarda bilgiyle destekliyor ve yurt dışından sağlanan farklı fon seçeneklerinden faydalanabilmeleri için onlara rehberlik ediyoruz.

Döngüsel Ekonomi Platformu, kaynakların daha verimli kullanımını teşvik eden ’Duyarlı Ol’, plastik kirlliliğini azaltmaya yönelik parçası olduğumuz İş Dünyası Plastik Girişimi, verimli ve sürdürülebilir gıda faaliyetleri için Sürdürülebilir Tarım İlkeleri Rehberimiz ve sürdürülebilir finans konusundaki önderliğimiz ile ülkemize değer yaratmak için çalışıyoruz.

İnsanlık olarak, her yıl dünyanın bize sunduğu ve bir yıl içinde tüketmemiz gereken doğal kaynaklardan çok daha fazlasını tüketiyoruz. Yani bankacılık terimleriyle söyleyecek olursam, dünyamız her yıl bize belli bir miktar para veriyor, biz bunu harcayıp bir de üstüne yarısı kadar borçlanıyoruz ve biz bunu neredeyse 50 yıldır yapıyoruz. 

Gelecek kuşakların varlığını tehlikeye atmadan, doğal çevreyi merkeze alan kaynak yönetimi yaparak ve atığı sistemden olabildiğince çıkarmaya çalışarak ekonomik büyümenin sağlanması çok kritik bir konu.

Avrupa ve batıdaki diğer ülkeler bu tehlikenin bilinciyle Yeşil Mutabakat kapsamında ciddi etkileri olan uygulamaları bir bir hayata geçirmeye başladı. Çevre için atılan bu adımların ise hemen hemen hepsi ekonomik uygulamalarla güvence altına alınıyor. Yani bu coğrafya ticaretinde var olmak istiyorsak, uyum göstermeli ve dönüşmeliyiz.

SKD Türkiye olarak üstümüze düşeni yapmaya ve şimdiye kadar olduğu gibi, bu konuda tüm kaynaklarımızı sunarak liderlik etmeye hazırız.”

 

 

 

İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) Hakkında:

İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye), 2004 yılında 13 özel sektör temsilcisinin öncülüğünde kurulmuş ve sadece kurumsal üyelik kabul eden bir iş dünyası derneğidir. SKD Türkiye’nin halihazırda ülkemizin GSHY’nin 15’inden fazlasını oluşturan, 525 bin kişiye istihdam sağlayan ve toplamda 607 milyar TL ciroya ulaşan, 19 farklı sektörden 75 üyesi bulunmaktadır.

Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi’nin (WBCSD- World Business Council for Sustainable Development) Türkiye’deki bölgesel ağı ve iş ortağı olan SKD Türkiye, bu işbirliğinin beraberinde getirdiği sürdürülebilirlik birikimini de çalışma grupları faaliyetleri aracılığıyla üyeleriyle ve çeşitli platformlarda paydaşlarıyla paylaşır.

 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM