Bilgi

  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Abdi İbrahim Oftalmoloji Bölüm Müdürlüğü 14 Ekim Dünya Görme Günü

Abdi İbrahim Oftalmoloji Bölüm Müdürlüğü 14 Ekim Dünya Görme Günü

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kaynaklarına göre dünyada yaklaşık bir milyardan fazla insanın, önlenebilecek veya henüz tedavi edilmemiş bir görme bozukluğu bulunuyor. DSÖ verilerine göre görme kayıplarının yüzde 90’ı önlenebilir veya tedavi edilebilir. Abdi İbrahim Oftalmoloji Bölüm Müdürlüğü dünyada her yıl ekim ayının ikinci perşembe gününde kutlanan Dünya Görme Günü kapsamında tedavi edilebilir körlük ve görme kusurlarına dikkat çekmek için hazırladığı #görmedenbilemezsin kampanyası ile farkındalığı artırmayı amaçlıyor. 

 

KÖRLÜK ve görme azlığına dikkat çekmek için tüm dünyada her yıl ekim ayının ikinci perşembe gününde “Dünya Görme Günü” kapsamında çeşitli etkinliklerle farkındalık oluşturulmaya çalışılıyor. Abdi İbrahim Oftalmoloji Bölüm Müdürlüğü  , 14 Ekim Dünya Görme Günü nedeniyle tedavi edilebilir körlük ve görme kusurlarına dikkat çekmek için hazırladığı #görmedenbilemezsin kampanyası ile farkındalığı artırmayı amaçlıyor.

 

DSÖ verilerine göre dünyada yaklaşık bir milyardan fazla insanın, önlenebilecek veya henüz tedavi edilmemiş bir görme bozukluğu bulunuyor. Abdi İbrahim Oftalmoloji Bölüm Müdürlüğü, tarafından 14 Ekim Dünya Görme Günü nedeniyle yapılan açıklamada zamanında gerçekleştirilen muayeneler sonucunda görme kayıplarının yüzde 90’ının önlenebileceğine veya tedavi edilebileceğine dikkat çekiliyor. 

 

Kampanya ile ilgili açıklamada, “Göz ve görmeyle ilgili şikayetler çoğunlukla göz ardı edilebiliyor. Bireyler hekime başvurmak yerine kendi çözümlerini üretmeye yönelebiliyorlar. Muayene olmadan görme kaybına neden olabilecek sinsi seyreden göz hastalıklarının farkına varılamayacağını, #görmedenbilemezsin hashtagini özellikle vurgulayarak anlatmaya çalışıyoruz. Önlenebilir görme kayıplarının önüne geçmek için, toplumdaki her bireyi göz muayenelerini yaptırmaya davet ediyoruz.” ifadelerine yer verildi. 

 

Kampanya kapsamında Abdi İbrahim sosyal medya hesapları üzerinden farkındalık adına paylaşımlar yapılacak, video çalışmaları ile göz hastalıklarına dair bilgiler verilecek. Ekim ayının sonuna kadar devam edecek kampanya ile pandemi dönemini evde kapalı geçiren tüm aile bireylerinin başta çocuklar olmak üzere göz yorgunluğu yaşadığına dikkat çekilen açıklamada özellikle dijital ekran kullanımı yoğun olan insanlar üzerinde farkındalık oluşturmaya çalışılacak. 

 

Dünyada 91 milyon çocuk görme kaybı ile yaşıyor 

 

Görme ile ilgili DSÖ verilerine yer verilen açıklamada görme bozukluğuna sahip insanların işsiz kalma olasığı  3 kat daha fazla  olduğu belirtilirken, motorlu kazalara 3 kat daha yatkın olduğu vurgulandı. Görme bozuklukları yaşayan kişilerin depresyon ve anksiyeteye 3 kat, yürürken düşmeye 2 kat daha yatkın olduğu belirtildi.  Yine verilere göre görme bozukluklarının yüzde 84’ü göz hastalıklarından kaynaklanıyor. Yaklaşık 100 milyon kişide cerrahi operasyon ile tedavi edilebilecek katarakt bulunuyor. 

 

Öğrenmenin yaklaşık yüzde 80’inin görme yoluyla olduğu bilgisine yer verilen açıklamada, dünyada 91 milyon çocuğun görme kaybı ile yaşadığı, okul çağındaki 4 çocuktan birinde öğrenmeyi, kişiliği ve okula uyumu etkileyen bir görme bozukluğu bulunduğu vurgulandı. Açıklamada; “teknoloji kullanımının yoğun olduğu çağımızda, dijital göz yorgunluğuna sahip 10 kişiden 9’u veya daha fazlası, günde 2 veya daha fazla saat cihaz kullanıyor” denildi. 

 

Göz sağlığının korunması için ne yapılmalı? 

 

  • Yeni doğan ve 1,5-3 yaş arası çocuklarda mutlaka göz muayeneleri yapılmalı,
  • 35 yaştan itibaren 1 veya 2 yıllık aralıklarla düzenli göz muayenesine gidilmeli,
  • Bilgisayar başında gözler sık sık kırpılmalı,
  • 20 dakikada bir, 20 saniye boyunca uzağa bakılarak gözler rahatlatılmalı, 
  • Sağlıklı beslenmeye özen gösterilmeli,
  • Sigara kullanımından uzak durulmalı.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM