Bilgi

  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Futbol Nedir? Nasıl Oynanır?

Futbol Nedir? Nasıl Oynanır?

Futbol nedir?” sorusuna, bu oyunun tarihçesi ve kuralları açısından cevap vermek mümkündür. Bu oyun, geçmiş çağlarda oynanmış olan pek çok toplu oyun ile bağlantılıdır. Günümüzdeki futbol kavramı, sadece ayakla oynanan ve belli kurallara sahip olan bir oyunu ifade eder. Fakat futbolun tarihçesi, ayakla birlikte ellerin de kullanılabildiği antik sporlarla bağlantılıdır.

Örneğin Antik Roma döneminin Harpastum adlı sporu, hem hentbol hem de futbol için bir temel kabul edilebilir. Modern futbol ise FIFA’nın belirlediği kurallar çerçevesine oynanan bir oyun haline gelmiştir.

Futbol Nedir? Nasıl Oynanır?
Futbol Nedir? Nasıl Oynanır?

Futbol Nasıl Oynanır?

Bu oyunun temel kuralları FIFA (Federation Internationale de Football Association) tarafından yayımlanmıştır. Fakat kuralları belirleyen kurum IFAB (International Football Association Board) kurumudur. Geçerli durumdaki toplam 17 futbol kuralı ise şöyle sıralanır:

  1. Oyun alanı: Futbolun oynanabilmesi için oyun alanı belli ölçülere sahip olmak zorundadır. Bir futbol sahasının eni 45 – 90 metre, boyu 90 – 120 metre arasında olmalıdır.
  2. Top: Saha koşullarından sonra en önemli olan kural topun ölçüleri ile alakalıdır. İdeal bir futbol topunun çevresi 68 – 70 santimetredir. Topun ağırlığı ise 410 – 450 gram arasında olmalıdır. “Futbol nedir?” denildiğinde en önemli detayın top olduğu bilinmelidir.
  3. Oyuncu sayısı: Saha içinde mücadele eden takımlardan her biri 11 oyuncuya sahiptir. Yedeklerin sayısı 7 olmakla birlikte resmi maçlarda oyuncu değiştirme hakkı 3 ile sınırlıdır.
  4. Üniforma: Sahaya çıkan tüm oyuncular, kulüpleri tarafından belirlenen formayı giymek zorundadır.
  5. Hakem: Futbol kuralları arasında en önemli detaylardan biri de, oyunun hakem tarafından yönetilmesidir.
  6. Yardımcı hakemler: Resmi futbol maçlarında hakemle birlikte yardımcı hakemler de bulunur. Taç çizgileri üzerinde bulunan iki yardımcı hakem ofsayt tespitini sağlar. Ayrıca bazı durumlarda orta hakemin faul kararlarını teyit eder. Dördüncü hakem ise oyuncu değişiklikleri sırasında numara tabelasını kullanır. Ayrıca yedek hakem olarak hazırda bekler.
  7. Süre: Bir futbol maçı için belirlenen süre 90 dakikadır. Maç içindeki duraksamalar dolayısıyla bu süreye 1, 2, 3, 4 hatta bazen 10 dakika bile eklenebilir.
  8. Çift yarı: Futbol maçlarında iki başlangıç mevcuttur. Bunlardan birincisi ilk yarının başlangıcı, diğeri ikinci yarının başlangıcıdır. Dolayısıyla futbol maçları iki yarıdan meydana gelir.
  9. Topun oyun içi – oyun dışı olması: Top oyun alanının dışına çıktığında, kurallara uygun olarak aut, taç, korner gibi atışlar gerçekleştirilir.
  10. Gol taktikleri:Futbol nedir?” sorusuna oyunun amacı açısından cevap vermek gerekirse bunu en iyi onuncu kural açıklar. Futbolun en önemli kuralı, takımların gol atmaya çalışmasıdır.
  11. Ofsayt: Kısaca anlatmak gerekirse, bir hücum oyuncusunun tüm rakip defans oyuncuları arkasında top bekleyerek kolay gol atmaya çalışmasıdır. Bu durum yasaklanmıştır.
  12. Faul: Aşırı sert hareketler futbol kurallarına aykırıdır.
  13. Serbest vuruş: Gerekli durumlarda oyun durur ve ilgili takımın bir oyuncusu istediği yöne atış yapar.
  14. Penaltı: Ceza sahası yani kale sahası içinde faul yapmak, karşı takıma penaltı hakkı verir. Penaltı atışı, kalenin 5-7 metre karşısından yapılan vuruştur. Gole dönüşme ihtimali yüksektir.
  15. Taç: Top yan çizgilerin dışına çıkarsa rakip takım elle atış yaparak topu oyuna tekrar dahil eder.
  16. Kale vuruşu: Top kale çizgisinin dışına çıkarsa rakip kaleci ceza sahasından vuruş yapar.
  17. Köşe vuruşu: Topu kendi kale çizgisinin dışına atan bir oyuncu, karşı takıma köşe vuruşu hakkı vermiş olur. Bu durum genel olarak kalecilerin gelen şutu karşılamasıyla ortaya çıkar.

Futbolun Faydaları Nelerdir?

Futbol nedir?” sorusunu cevapladıktan sonra kadar bu oyunun yararlarından da bahsetmek doğru olacaktır. Futbol, ayak ve bacak kasları ile birlikte bel kaslarını da güçlendiren bir spordur. Ayrıca oyun içindeki zihinsel mücadele dolayısıyla “futbol zekası” denen bir kavram türemiştir. Taktik kabiliyetini geliştirmesi, zihinsel ve bedensel katkıları nedeniyle futbolun birçok yararlı kazanımı bulunmaktadır.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM