Bilgi

  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Tunç Soyer başkanlığında SODEM Brüksel’de üst düzey temaslarda bulundu

Tunç Soyer başkanlığında SODEM Brüksel’de üst düzey temaslarda bulundu

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği (SODEM) Başkanı Tunç Soyer, Avrupa kentlerini bir araya getiren yılın en büyük etkinliği olan “20. Avrupa Bölgeler ve Şehirler Haftası” kapsamında gittiği Brüksel’de kentlerimizin gelişimine katkı sağlayacak ortak projeler ve finansman kaynakları için üst düzey temaslarda bulunuyor.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği (SODEM) Başkanı Tunç Soyer, Avrupa Bölgeler Komitesi ve Avrupa Komisyonu tarafından düzenlenen “20. Avrupa Bölgeler ve Şehirler Haftası” için gittiği Brüksel’de üst düzey temaslarda bulunarak karşılıklı işbirliği olanakları üzerine konuştu. Başkan Soyer’e SODEM Yönetim Kurulu üyeleri Kadıköy Belediyesi Başkanı Şerdil Dara ve Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel de eşlik etti.

20 kent başvurmuştu
Başkan Tunç Soyer, Brüksel’de ilk önce Avrupa Komisyonu Genel Müdür Yardımcısı ve Avrupa Birliği 100 İklim Nötr ve Akıllı Şehirler Misyonu Direktörü Patrick Child’i ziyaret etti. Patrick Child, İzmir’in de dahil olduğu AB Şehirler Misyonunun erken aşamasında bu görüşmeyi yapmaktan ve Başkan Tunç Soyer ile tanışmaktan memnun olduğunu ifade etti. Başkan Soyer ise 2030 yılına kadar 100 kentin iklim-nötr hale gelmesini sağlamayı hedefleyen AB Şehirler Misyonunun bir parçası olmanın önemine değinerek, İzmir’de doğayla uyumlu yaşam için başta Yaşayan Parklar olmak üzere hayata geçirilen projelerden ve tarım uygulamalarından söz etti. İzmir’de hibrit finansman yöntemi ile 4 adet elektrikli feribot alınacağını söyleyen Soyer, kent için kaldıraç etkisi yaratan AB hibe ve fonlarının önemine değindi.  Avrupa Konseyi Parlamenterler Me clisi tarafından her yıl verilen Avrupa Ödülü’ne bu yıl İzmir’in layık görüldüğünü de hatırlatan Soyer, İzmir’de dünyanın farklı yerlerinde uygulanabilecek çözümler üretmek üzere çalıştıklarını anlattı.
Patrick Child ise AB Şehirler Misyonuna Türkiye’den 20 kentin başvuru yaptığını, İzmir ve İstanbul’un seçildiğini belirterek “AB Şehirler Misyonu seçilen kentleri, ilgili yatırım planlarıyla enerji, atık yönetimi ve ulaşım gibi tüm alanlarda iklim nötrlüğü için genel bir plan içerecek İklim Şehri Sözleşmelerini geliştirmeye davet ediyor. Bu süreç vatandaşları, araştırma kuruluşlarını ve özel sektörü de içerecek” dedi.

“Birlikte çalışmalıyız”
Başkan Soyer, İzmir’in kardeş kenti Bremen’in 1987’de açılan Brüksel ofisini de ziyaret etti. Bremen Eyaleti Brüksel Temsilciliği Başkanı Tanja Baerman ile görüşen Soyer, küresel sorunlara yerelde üretilecek çözümlerin ve birlikte çalışmanın önemine değinerek  “Eğitim, spor ve kültür gibi alanlarda kentler ve insanlar arasındaki ilişkileri güçlendirecek işbirlikleri geliştirmeliyiz. İnsanlar, kültürler arasında kurulan bağlar toplumların barış içinde yaşamasının temel güvencesidir” dedi. Bremen Belediye Başkanı Dr. Andreas Bovenschulte’nin kalabalık bir heyet ile İzmir’e geldiğini, önümüzdeki ay da kendilerinin ziyarete gideceğini söyleyen Soyer, gençlikten tarıma turizmden teknoloji ve akıllı şehirlere kadar bir dizi konuda karşılıklı işbirliği fırsatları üzerine konuşacaklarını belirtti.

“İzmir, bizim için referans”
Başkan Soyer, Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor’u da ziyaret etti. Toplantıya Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Genel Sekreteri Andreas Kiefer de katıldı. Soyer, Nacho Sanchez Amor’u İzmir Brüksel Evi’ni ziyaret etmeye davet etti. Nacho Sanchez Amor “İzmir, bizim için bir referans, kentinizi ziyaret etmek istiyorum” dedi.

AB Şehirler Misyonu
Avrupa’nın daha yeşil, sağlıklı, kapsayıcı ve dirençli dönüşümünü desteklemek üzere oluşturulan AB Misyonları yerel yönetimler, araştırma enstitüleri, çiftçiler, girişimciler ve yatırımcılar gibi kamu ve özel sektör aktörlerini harekete geçirmeyi amaçlıyor. AB Misyonları, 2021-2027 Ufuk Avrupa Programı’nın bir parçası.  
Ufuk Avrupa kapsamındaki beş AB Misyonundan biri olan, İzmir ve İstanbul’un da dahil olduğu Şehirler Misyonu ise 2030 yılına kadar 100 kentin iklim-nötr hale gelmesini hızlandırmaya çalışan tek AB programı.
Bir kentin Şehirler Misyonu içinde olması finansman fırsatından ek fonlara kentin uluslararası görünürlüğünden kente özel danışmanlığa kadar pek çok avantaj sağlıyor. İzmir aynı zamanda İklim Değişikliğine Karşı Uyum Misyonuna dâhil.

Başkan Soyer, üst düzey oturumda konuşacak
Başkan Soyer, Avrupa Birliği kentlerinin gıda uygulamalarına yön verecek politika ve uygulamaların belirleneceği “20. Avrupa Bölgeler ve Şehirler Haftası”  kapsamında bugün “Avrupa Bölgeler ve Şehirler Haftası 20’nci Yıldönümü Üst Düzey Oturumu’nda “Dirençli Bölgeler İçin Tarladan Sofraya Gıda Tedariki” başlıklı oturumda konuşacak.

Hibya Haber Ajansı

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM