Bilgi

  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Çocuklarda Meydana Gelen Takıntılar

Çocuklarda Meydana Gelen Takıntılar

Çocuklarda meydana gelen takıntılar çok sık görülen davranış bozukluklarıdır. Bazı çocuklar ellerini saatlerce sabunlar. Elleri temiz olduğu halde ellerinin halen kirli olduğunu düşünüp yeniden ellerini yıkar. Bu durum çocuklarda takıntının bir habercisidir.

Çocuklarda Meydana Gelen Takıntılar Neden Oluşur?

Takıntı her 200 çocuktan 1 tanesinde yaşanan bir durumdur. Takıntılar mantık dışı hareketlerin inatla tekrarlanması ile ortaya çıkar. Bu davranışlar kişinin istemediği halde zihninde meydana gelen tekrarlanan düşünceler nedeniyle oluşur. Aşırı el yıkama, sürekli kontrol etme, sayı sayma, sıralama, yürürken çizgilere basmama, düzenleme ve dokunma gibi takıntı çeşitleri vardır. Çocuk takıntının yanlış olduğunun farkındadır fakat bu davranışından bir türlü vazgeçemez. Takıntı durumu 7 ile 10 yaş arası çocuklarda yaygın olarak görülür.

En Sık Görülen Takıntılar Nelerdir?

Çocuklarda meydana gelen takıntılar genellikle; kirlilik hissi, bir hastalık bulaşma korkusu, kötü şeyler olabileceği hissi, şiddet içeren düşünceler, bir şeyleri defalarca yapma isteğidir. Takıntılar sonunda kişide;  sık sık yıkanma, düzenleme, kontrol etme, sıralama, sayma, dokunma, tekrarlama, gereksiz şeyler biriktirme, tekrar tekrar aynı şeyi düşünme gibi davranışların hayat boyu tekrarlanmasına neden olur.  Çocuklar aile bireylerinden birine bir şey olacak şeklinde korkular beslerler. Kendilerine birisinin kötülük yapacağını düşünerek farklı ve travmatik takıntılar da geliştirebilirler. Çocuklar sürekli el yıkamayla veya duş alma ile bazı şuur altı korkulardan sıyrılmak isterler.

Çocuklar eşyalarının zarar görmemesi için oyuncaklarını kimseyle paylaşmak istemezler. Bozulmasın diye oyuncağını arkadaşıyla oynamaz.

Bazı çocukların sayı sayma takıntısı vardır. Sokakta yürürken gördükleri her şeyi sayarlar. Sayma işini yapmazlarsa rahatsız olurlar. Bazı çocuklarda düzen takıntısı vardır. Sabah okula giderken hazırlık yaparken zorlanırlar. Her şeyi kontrol etme dürtüsü çocuğa ciddi zaman kaybı yaşatır.

Çocuklarda Meydana Gelen Takıntılar
Çocuklarda Meydana Gelen Takıntılar

Düzen takıntısı olan çocukların eşyaları, çantası, kitapları, kalemleri her şeyi düzgün olmalıdır. İsteklerini yerine getiremediklerinde ani öfke nöbetleri geçirebilirler.

Takıntılı davranışların özünde genetik faktörler etkilidir. Anne ve babada görülen takıntılı davranışlar çocuklarda da görülür. Aşırı korumacı anneler, aile bireylerinin endişeli olması, çocuğunun başına bir şey gelecek korkusuyla çocuğunu kısıtlayan anne ve babaların çocuklarında bu sorunlu davranışlar daha fazla görülür.

Takıntılı Davranışları Olan Çocuklara Nasıl Davranılmalıdır?

Takıntılı davranışlar gösteren çocuklarda yapılan en büyük yanlış, aile bireylerinin çocuğun bu davranışının üzerine gitmesidir. Çocuğa bu konuda baskı yapmak yerine yaş grubuna göre hayatına dair cesaretlendirmeler yapmak daha faydalı olacaktır. Korkuya neden olan etmenler tespit edilmeli, çocuğun özgüveninin gelişmesi için ortam yaratılmalıdır. Takıntılı davranışlar kesin olarak yer etmeden ve bu davranışlar çocuğun tüm hayatını etkisi altına almadan önce muhakkak bir uzmandan yardım almak fayda sağlayacaktır.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM