Bilgi

  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Varikosel Kısırlık Nedeni Olabilir.

Varikosel Kısırlık Nedeni Olabilir.

Erkek kısırlığının en sık görülen ve düzeltilebilen nedenlerinin başında gelen varikosel, testisten kirli kanı uzaklaştıran toplardamarların genişlemesi ve bu nedenle görevlerini yerine getirememesidir. Varikosel rahatsızlığının en yaygın belirtileri arasında şişlik, kabarıklık ve testiste ağrı yer almaktadır.

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Üroloji bölümünden, Prof. Dr. Fatih Altunrende ‘varikosel hakkında en çok merak edilen soruları cevapladı’. 

Varikosel Kısırlık Nedeni Olabilir. 

Çiftlerin bir yıl düzenli cinsel ilişki yaşamasına rağmen gebelik elde edememesi durumu infertilite yani kısırlık olarak tanımlanır. İnferilite toplumda her beş çiftten birini etkilemektedir. Çocuk sahibi olamayan her üç çiftin ikisinde ise erkek faktörü bulunmaktadır. Erkeklerde en sık tespit edilen infertilite nedeni ise varikoseldir.

Varikosel Nedir?

Testisin toplar damarlarında meydana gelen yapısal bozulma sonucunda meydana gelen varikosel, kısaca testis damarların varisleşmesi olarak tarif edilebilir. Varisleşen damarlar kirli kanın testisten uzaklaşmasını engeller. Bu nedenle testisin yapısı bozularak fonksiyonları bozulabilir. Genellikle sol tarafta daha fazla görülmekle birlikte iki taraflı olarak da izlenebilmektedir. Toplumda yaygın olarak görülmekle birlikte her zaman tespit edilemeyebilir.

Varikosel Belirtileri Nelerdir?

Varrikoselin başıca belirtileri, testis üzerinde ki damarların belirginleşmesi,  ağrı, testis hacminde azalma ve morarma gibi semptomlara neden olabileceği gibi asemptomatik olarak da izlenmektedir. Hastalığın tanısının doğru koyulabilmesi için fizik muayene oldukça önemlidir. Muayenenin yanı sıra renkli doppler ultrason da kullanılabilmektedir. Tedaviye karar vermeden önce hormon ve sperm tahlillerinin yapılması son derece önemlidir. 

Varikosel Tedavisi Nasıl Yapılır?

Varikosel tedavisi, cerrahi olarak yapılabilmekle birlikte her varikosel için cerrahi gerekmeyebilir. Sperm testi, kan testi ve muayene sonuçları birlikte değerlendirildikten sonra cerrahi kararı verilebilir. Cerrahi için farklı metodlar bulunmakla birlikte mikro cerrahi yaklaşım en uygun olanıdır.

Mikro Cerrahi Avantajları Nelerdir?

Mikro cerrahi sırasında damarlar mikroskop altında incelenmektedir. Mikro yöntemde atar damarın yanlışlıkla bağlaması ihtimali son derece azdır. Bunun yanında gözle görülemeyebilecek damarlar mikroskobik olarak tespit edileceğinden cerrahi sonrası tekrarlama riski oldukça düşüktür. Cerrahi sonrası kendiliğinden gebelik elde edilebileceği gibi tüp bebek gibi yardımcı üreme teknikleride başarı şansını önemli oranda artırmaktadır. Bu nedenle kısırlık sorunu yaşayan her erkek üroloji uzmanı tarafından değerlendirilmelidir. Yapılacak tedavi çocuk istemi yanında testis kaybı gibi önemli sorunları engelleyebilir. 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM