Bilgi

  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Mutfakta kariyere talep artıyor

Mutfakta kariyere talep artıyor

Pandeminin tüm dünyadaki akışı değiştirdiği günümüzde, mutfak sanatlarına yönelik ilgi giderek yükseliyor ve mutfakta kariyer fırsatları zenginleşiyor. Bu noktada kariyerlerine yeni bir başlangıç yapmak ve hobilerini mesleğe dönüştürmek isteyenler için geliştirilen eğitimler, sektöre profesyonel işgücü kazandırmanın en iyi yolu haline geliyor. 16 yıldır bu alanda en kapsamlı eğitimleri sunan Mutfak Sanatları Akademisi (MSA) verilerine göre; içinde bulunduğumuz dönemde özellikle aşçılık ve pastacılık eğitim kategorilerine talep artıyor, kadın adaylar çoğalıyor ve yaş ortalaması düşüyor. 

 

Mutfak sanatlarına yönelik ilgi tüm dünyada yükselişini sürdürüyor. En iyi restoranlarda ya da mutfaklarda çalışmak için adayların eğitimli olması bir temek gereklilik olarak kabul edilirken, eğitim endüstrisinde de rekabetin koşulları dünya standartları ile belirleniyor. Senede 1200'ü aşkın profesyonel şef adayını iş dünyasına kazandıran MSA; verdiği ayrıcalıklı eğitim, güçlü akreditasyonları ve yurtdışı kariyer olanakları ile bugün dünyanın en iyi aşçılık eğitim kurumları arasında gösteriliyor. 

 

Kadın adayların sayısı artıyor

 

Kurulduğu 2004 yılından bu yana 20 bini aşkın mezun veren, 14 farklı eğitim programı ile geleceğin mutfak profesyonellerine başarının yolunu açan MSA’dan gelen bilgiye göre; pandemi ile birlikte eğitim talebinde ciddi bir büyüme yaşanıyor. 2021 Şubat ayı itibariyle geçen yılın aynı dönemine oranla 18-25 yaş aralığındaki öğrenci sayısı tüm eğitimler bazında artış gösterirken, 26-35 yaş aralığındaki öğrenci sayısında düşüş olduğu gözlemleniyor.  Pastacılık ve aşçılık eğitimleri aynı yaş aralığında yüzde 50 oranındaki talep artışıyla listenin ilk sırasında yer alıyor. Cinsiyetler arası dağılımda ise aynı kategori ve yaş aralığında kadın adaylar başı çekiyor. İlköğretim ve ön lisans mezunu aday başvurularında azalma söz konusuyken, lise mezunu olanların başvurularındaki artış da dikkat çekiyor. 

 

Eğitim kategorileri çoğalıyor, kariyer fırsatları zenginleşiyor

 

Mutfak sanatlarına gösterilen ilgilinin yükselmesinde eğitim türlerinin farklılaşması ve yurtdışında çalışma olanaklarının olması da önemli bir rol oynuyor. MSA’da Profesyonel Aşçılık, Chef&Owner Profesyonel Aşçılık, Profesyonel Pastacılık, Chef&Owner Profesyonel Pastacılık, Profesyonel Ekmekçilik ve Fırıncılık, Chef&Owner Profesyonel Ekmekçilik ve Fırıncılık, Profesyonel Yiyecek İçecek İşletmeciliği, Profesyonel Barista, Profesyonel Barmenlik ve Miksoloji, Prochef ile Profesyonel Süperyat Şefliği Eğitimi olmak üzere 14 farklı profesyonel eğitim programı bulunuyor. Örneğin son dönemin yükselen yıldızı olarak gösterilen Profesyonel Süperyat Şefliği Eğitimi; süperyat sektörünün A'dan Z'ye kavranmasını sağlarken, uluslararası yatlarda tercih edilen dünya mutfaklarından en güncel yiyecek-içecek uygulamalarına ve dünyanın her yerinde en iyi malzemelerin tedarik aşamasına kadar yat mutfağına özgü pek çok dinamiği, katılımcılarına hem teorik hem de pratik olarak kazandırıyor. MSA Profesyonel Süperyat Şefliği Programı mezunları, uluslararası hizmet veren Atlantico Interior Crew Agency veritabanına girme şansına sahip olarak, iş arama ve işe yerleştirme aşamasında da destek alıyor. Uluslararası yat sektörü standartlarına uygun olarak tasarlanan programı bitirenler, dünyanın herhangi bir yerinde süperyat ve megayatlarda şef olarak çalışabiliyor.

 

MSA profesyonel eğitimlerde avantajlı erken kayıt dönemi 

 

Talebin yükselişte olduğu bu dönemde, eğitimlerden daha fazla kişinin yararlanabilmesi için erken kayıt dönemi başlatan MSA, 31 Mart’a kadar profesyonel eğitimlere kaydolanların avantajlı fiyatlardan ve özel ödeme seçeneklerinden yararlanmasını sağlıyor. 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM