Bilgi

  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
‘İstanbul’daki Çanakkale’ Sergileri 18 Mart’ta Açılıyor

‘İstanbul’daki Çanakkale’ Sergileri 18 Mart’ta Açılıyor

 Türk Kızılay, 153 yıllık iyilik ve merhamet tarihinde önemli bir yere sahip olan Çanakkale Zaferi’nin 106.yıldönümü dolayısıyla, “İstanbul’daki Çanakkale” üst başlığı ile iki ayrı sergi düzenliyor. Çanakkale Savaşı’nın Kızılay arşivlerinde yer alan tarihi fotoğraf ve belgeleri, Galatasaray Lisesi önünde ve Edirnekapı Şehitliğinde açılacak sergilerle gün yüzüne çıkacak.

 

Hilal-i Ahmer, kurulduğu 1868 yılından bugüne kadar Türk milletinin merhamet çınarı olarak büyüdü ve gölgesi nice mazlumların hikâyelerine tanıklık etti. 106 yıl önce, tarihin en donanımlı ve çok uluslu ordularına karşı, sınırlı ancak organize imkânlarla kazanılan Çanakkale Savaşı’nda Hilal-i Ahmer, cephe alanlarında ve cephe gerisinde her daim Türk milleti ile bu kutlu mücadelenin önemli bir parçası oldu. Hilal-i Ahmer ekipleri, yurdun her yerinde özveri ile çalıştı, pek çok önemli faaliyetin başlamasına öncülük etti. Hilal-i Ahmer’in, Çanakkale Savaşı esnasında gösterdiği büyük gayret, Türk Kızılay’ın bugün gerçekleştirdiği çalışmalarında da yol haritasını oluşturuyor. 

 

Kızılay Çanakkale Savaşı ile ilgili çok büyük bir koleksiyona sahip

 

Çanakkale Savaşı ile ilgili Türkiye arşivlerinde bulunan belgelerin büyük bir çoğunluğu Türk Kızılay arşivinde yer alıyor. Çanakkale Zaferi’nin 106. yıldönümü dolayısıyla bu tarihi fotoğraf ve belgeler iki ayrı sergi ile gün yüzüne çıkacak. “İstanbul’daki Çanakkale” üst başlığı taşıyan sergiler Türk Kızılay ve Beyoğlu Belediyesi iş birliği ile 1915’de Hilal-i Ahmer Hastanesine dönüştürülen Galatasaray Lisesi önünde gerçekleştirilecek ve 25 Mart’a kadar açık kalacak.  Diğer sergi T.C İstanbul Valiliği ile Edirnekapı Şehitliğinde açılacak ve 2 Nisan tarihine kadar ziyaret edilebilecek. Sergilerde, Hilal-i Ahmer’in çalışmaları daha çok İstanbul özelinde yürütülen organizasyonlardan fotoğraf ve belgelerle ele alınıyor.

 

Kutlu mücadelenin 106 yıllık tarihi fotoğraf ve belgeleri görülebilecek

 

Kızılay Sanat’ın hazırladığı “İstanbul’daki Çanakkale” sergilerinde; İstanbul’daki birçok eğitim kurumunun savaş süresince Hilal-i Ahmer Hastanesi olarak düzenlenmesi, yolcu gemilerinin hasta nakillerinde kullanılmak üzere hastane vapuruna dönüştürülmesi, vapur ve tren istasyonlarının nakil merkezleri olarak işlevlendirilmesi, çayhanelerin açılması, İstanbul’daki hastanelerde şehit olan askerlerimizin defin işlemlerine dair fotoğraflar ve ilk kez kamuoyuyla paylaşılan belgeler görülebilecek.

 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM