Bilgi

  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Ebru Oğuzhan Yeter
Ebru Oğuzhan  Yeter
ebru@haberleras.com
Çiftçisiz Çiftçiler Günü
  • 13 Mayıs 2020 Çarşamba
  • +
  • -

Çiftçisiz Çiftçiler Günü

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü, ilk kez 1984 yılında, Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu tarafından, Hindistan’da alınan bir kararla kutlanmaya başlıyor.

Ülkemiz de, çiftçilerin durumuna baktığımızda aslında kutlayacak değil de, sorgulayacak ne çok şey olduğunu görüyoruz.

Çiftçilerin emeğinin karşılığını alması, zor şartlarda yaptıkları üretimin desteklenmesi, bilinçli çiftçilerin yetişmesi, tarımın, toprağın, üretimin değerini bilen, üretençiftçilerin sayısının çoğalması en büyük dileğimiz.

Dört mevsimi bir arada yaşayan bereketli topraklarımızda çiftçilerimizin kaçı bu günü bilerek kutluyor, kaçı haklarını sorgulayarak, toprağına, tarlasına huzur içinde, ekonomik kaygı taşımadan, sadece üretmek için gidiyor.

Köyleri mahalleye dönüştürülen çiftçiler, ekonomik zorluklar nedeniyle toprağından uzaklaşan çiftçiler, gençlerin geçim kaygısı nedeniyle, ata topraklarını bırakıp birer tüketici olarak şehirlere göçmesi, kuraklığa terk edilen tarlalar, atalık tohumlarımızın satışının yasaklanmasından dolayı, hibrit tohumla kısırlaşan topraklar…

Tarımda egemenliğimizi yitirmiş durumdayız. Doğal afetlerle, mazot fiyatlarıyla, kredi borçlarıyla boğuşan, geçim derdine düşen çiftçinin verimli üretim yapmasını bekleyemeyiz.

Çiftçisiz Çiftçiler Günü

Çiftçisiz Çiftçiler Günü

 

Gelişmiş ülkeler tarım alanında, kendi çiftçilerini koruyup, dışa bağımlılığı azaltacak uygulamalar yaparken, kendi tarımını ve çiftçisini her yönden desteklerken, biz ne yazık ki kendi çiftçimizi üretimden uzaklaştırıp, sayısız tarım ürününde dışa bağımlı hale gelmiş durumdayız.

Tarımda ki yanlış politikaların bedelini, tarlasını ekemeyen, toprağını işleyemeyen çiftçiler ödemektedir. Tarım alanında ki sorunların acilen çözülmesi, üreten çiftçinin her anlamda desteklenmesi gerekmektedir.

Bugün ülkemizin neresinde olursa olsun çiftçilerin en büyük sorunu, yüksek maliyet, girdilerin her gün artması ve üretimin azalmış olmasıdır.

Emeğinin karşılığını alan, toprağına, tohumuna sahip çıkan, bilinçli çiftçilerin varlığı, başta tarım olmak üzere her alanda ülkemizin bağımsızlığı demektir.

Çiftçisiz Çiftçiler Günü

Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK, Türk tarımına ve Türk çiftçisine verdiği önemi bir sözünde şöyle açıklıyor;

“Arkadaşlar, dünyada zaferlerin iki vasıtası vardır. Biri kılıç, diğeri saban. Hakiki zafer kılıçla değil, sabanla yapılandır. Milletleri vatanlarında yerleştirmenin, millete istikrar vermenin aracı sabandır, saban, kılıç gibi değildir. O kullanıldıkça kuvvetlenir…

Çiftçisiz Çiftçiler Günü

Türk çiftçisi bir eliyle kılıcını kullanırken, diğer elindeki sabanı topraktan ayrılmadı. Eğer milletimizin çoğunluğu çiftçi olmasaydı, biz bugün dünya yüzünde bulunmayacaktık.” Oysa bugün çiftçimizin elinde, borç kağıtları var, satamadığı yollara döktüğü ürünlerin boş kasaları var.

Örgütlenemeyen çiftçi, özelleştirmelere, şirketlere, aracılara yenik düşmüş durumdadır. Küçük üreticiyi, çiftçiyi desteklemek yerine, bir çoğu yabancı ortaklı şirketlerin desteklenmesiyle, dışa bağımlılık iyice artmıştır.

Türk köylüsü, geçimini sağlamakta zorlanıyor, topraklarının tamamını ekemiyor, ektiklerini ise, zor şartlarda hasat edebilse dahi satacak pazar bulamıyor, ya da kazanan aracılar oluyor.

Yıllardır kutlanan Dünya Çiftçiler Günü’n de dile getirilen sorunların biri bile çözülmeden, çiftçiler kaderine terk edilirken, sorunlar da bir sonraki 14 Mayıs’a ertelenmekte ve her 14 Mayıs’ta olduğu gibi “Çiftçisiz Çiftçiler Günü” kutlanmaktadır…

Bir çok köyde, işlevsiz kalan, yıkılmaya terk edilen kooperatiflerin yeniden canlanması, kooperatifleşmenin öneminin çiftçilere anlatılması, toprak reformunun yapılması, çiftçiye tohum ve gübre desteği verilmesi ve her alanda, pazar oluşturulması gerekmektedir.

Köylülük, çiftçilik gerçek anlamını korumalı, topraklarımızın bereketi, ülkemizin bağımsızlığı, dünya ya yetecek tarım ürünlerinin üretilmesi için her çiftçi gerçek anlamda desteklenmelidir. ”Üreten köylü” yeniden, milletin efendisi olmalıdır.

Ebru Oğuzhan Yeter

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

reklam
  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM