Bilgi

  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
CHP’li Tutdere Badem Üreticilerinin Sesi Oldu

CHP’li Tutdere Badem Üreticilerinin Sesi Oldu

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, badem üretim potansiyelinin tam anlamıyla ortaya çıkartılması, pazarlama ve tanıtım konusundaki eksikliklerin giderilmesi, üretici birlik ve kooperatiflerinin sayılarının ve etkinliklerinin arttırılması için TBMM Başkanlığı’na araştırma önergesi verdi.

 

Büyük Ölçekli Tarım Arazilerinin Badem Üreticiliğine Kazandırılması Gerekmektedir

 

Gelişmiş ülkelerde Ar-Ge sonuçlarının önemsenip daha kaliteli fidan üretimini gerçekleştirildiği, elde edilen ürünün tüketici taleplerini dikkate alarak maksimum pazarlama geliri ile hem sektör katılımcılarına hem de ülke ekonomilerine katkı sağlandığına dikkat çeken Milletvekili Tutdere, “Ülkemizde badem üreticiliği çoğunlukla 100 dekar veya daha düşük alanlarda ve kuru şartlarda gerçekleşmektedir. Bu alanların ekonomik getirisi, artan tarımsal girdilerle kıyaslandığında çok düşük olmaktadır. Bu nedenle katma değeri yüksek olan bu türün üreticiliğinin planlanmasında ve alt yapının hazırlanmasında sulanabilen büyük ölçekli arazilerin kullanılması ve bu arazilerin üreticiliğe kazandırılması gerekmektedir.” dedi.

 

Badem Üreticilerinin Girdi ve Pazarlama Maliyetlerin Düşürülmesi İçin Gerekli Çalışmalar Yapılmalı

 

Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere ve bazı CHP milletvekillerinin imzasıyla açılması istenen Araştırma Komisyonu önergesinde, “Yerel badem ağaçlarında gerçekleşen kurumalara karşı gerekli önlemlerin alınması, türev ürünlerin çoğaltılması, ülkemizin badem üretim potansiyelinin tam anlamıyla ortaya çıkartılması, pazarlama ve tanıtım konusundaki eksikliklerin giderilmesi, üretici birlik ve kooperatiflerinin sayılarının ve etkinliklerinin arttırılması, ülkemizin ithalatçı konumdan ihracatçı konuma gelebilmesi için gerekli çalışmaları yapmalıyız.” ifadelerini kullanarak  konuyla ilgili meclis araştırması yapılması çağrısında bulundu.

Ürün Fiyatlarının Açıklanmaması Badem Üreticilerini Mağdur Ediyor

 

Milletvekili Tutdere ayrıca, badem hasadının üzerinden yaklaşık iki ay geçmiş olmasına karşın badem ürün fiyatının halen açıklanmadığını bundan dolayı da üreticilerin büyük mağduriyet yaşadığını ifade etti.

 

 

Milletvekili Tutdere, “Desteklenmesi gereken badem üreticileri Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüğü’nce hasadın üzerinden yaklaşık iki ay geçmiş olmasına karşın ürün fiyatlarının açıklanmamış olması nedeniyle de mağdur ediliyor. Bu kadar büyük bir pazar payına sahip olan badem üretiminin arttırılması ve ülkemizin ithalatçı konumdan ihracatçı konuma gelmesine yönelik etkin çalışmalar yürütülmesi gerekirken, bakanlıkça hasadın üzerinden yaklaşık iki ay geçmiş olmasına rağmen ürün fiyatlarının bile açıklanmıyor olması badem üretimine yeterince önem verilmediğinin en açık göstergelerinden biridir.” şeklinde konuştu.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM