Bilgi

  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 106. Yıl Dönümünde 1915Çanakkale Köprüsü’ne Meclis Başkanı’ndan Ziyaret

18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 106. Yıl Dönümünde 1915Çanakkale Köprüsü’ne Meclis Başkanı’ndan Ziyaret

 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 106. yıl dönümünde, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Şehitler Abidesi’ndeki törenden sonra 1915Çanakkale Köprüsü’ne ziyarette bulunarak Asya’dan Avrupa’ya uzanan ana halatları oluşturmak için monte edilmeye başlanan çelik kabloların montaj işlemleri ile ilgili yerinde bilgi aldılar.

 

18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 106. yıl dönümünde Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve beraberlerindeki Parlamento Heyeti, T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) tarafından Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle ihale edilen, inşaat çalışmaları Daelim, Limak, SK&EC ve Yapı Merkezi ortaklığı tarafından yürütülen 1915Çanakkale Köprüsü’nü ziyaret ettiler. Ziyarette, Meclis Başkanı Mustafa Şentop’a projenin ilerleyişi ve köprünün ana halatlarını oluşturmak için iki kıta arasına çekilen çelik kabloların montajı hakkında bilgi verildi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un Şehitler Abidesi’ndeki törenin ardından 1915Çanakkale Köprüsü’ne gerçekleştirdiği ziyaret esnasında, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu, proje ortaklarını temsilen, Daelim inşaat işlerinden sorumlu Başkan Yardımcısı Young Jin Woo, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, SK E&C Eurasia Bölgesi Genel Müdürü ve Kıdemli Başkan Yardımcısı Seung Soo Lee  ve Yapı Merkezi İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu bulundular. 

Türkiye’nin batısında otoyol entegrasyonunu tamamlayacak ve İstanbul Boğazı geçişine yeni bir alternatif oluşturacak projede, ana halatları oluşturacak çelik kablolarda dünyanın etrafını 4 kez dolaşmaya yetecek toplamda 162 bin kilometre uzunluğunda tel kullanılacak. 

Köprü inşaatının sıradaki aşamalarında, askı halatlarının ve köprü tabliyelerinin montajı gerçekleştirilecek. Yurt sathında karayollarının iyileştirilmesi hedefinde önemli bir rol oynayacak 1915Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi, doğrudan ve dolaylı etkileri ile toplamda 14.5 milyar Avro’ya eş değer ekonomik değer üretecek.

 1915Çanakkale, ticaretin odak noktasında yer alıyor 

Projenin Güney Koreli ortaklarından SK E&C Eurasia Bölgesi Genel Müdürü ve Kıdemli Başkan Yardımcısı Seung Soo Lee yaptığı açıklamada, “1915Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu Projesi’nde çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz. Kablolar monte edilince köprü tabliyesini taşıyacak ana kablolarımız da tamamlanmış olacak” dedi. 

Seung Soo Lee, “İki kıta arasındaki geçişi 6 dakikaya indirecek olan 1915Çanakkale Köprüsü; planlanan diğer otoyollar ile birlikte Anadolu ve Avrupa arasındaki lojistik faaliyetlerde İstanbul Boğazı geçişine bir alternatif olacak. Aynı zamanda da Batı Anadolu ile Avrupa ülkeleri arasında doğrudan bağlantı sağlayarak, bütün bu ulaşım ağının odak noktasında yer alacak” dedi. 

 1915Çanakkale Köprüsü Hakkında

  • 1915Çanakkale Köprüsü ile Asya ve Avrupa denizin üstünden dördüncü kez, toplamda ise altıncı kez birleştirilmiş olacak.
  • Tamamlandığında 2023 metre orta açıklığı ile dünyanın en uzun orta açıklıklı asma köprüsü olacak olan 1915Çanakkale Köprüsü, 334 metrelik tepe noktası yüksekliği ile de dünyanın en yüksek kuleli asma köprüsü unvanına sahip olacak.
  • Köprünün ayakları arasındaki 2023 metrelik orta açıklık, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Kuruluş Yılı’nı sembolize edecek.
  • Deniz seviyesinden itibaren 318 metre kule yüksekliği ise Türk milletinin bağımsızlığını kazanmasındaki en önemli tarihlerden biri olan 18 Mart Çanakkale Zaferi’ni sembolize edecek.
  • 1915Çanakkale Köprüsü’nün toplam uzunluğu 2023 metre orta açıklık, 770’er metre yan açıklıklar ile 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleriyle beraber 4608 metre olacak. 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM