Bilgi

  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Genç nesil, işyerinde tutku istiyor!

Genç nesil, işyerinde tutku istiyor!

Y ve Z kuşağından çalışanların çalışma hayatındaki sayısı ve konumu hızla yükseliyor. Genç çalışanlar, tutkularıyla uyumlu ve etki yaratacak anlamlı işler arıyor, kişisel gelişimlerine ve başarılarına öncelik veriyorlar. Genç nesle esnek çalışma imkanı sağlayan, kariyer gelişimine ve iş-yaşam dengesine öncelik veren ve çalışan deneyimini iyileştirmek için teknolojiyi kullanan işverenlerin, işletmeleri ve çalışanları için olumlu sonuçlar alma olasılıkları artıyor. Beyaz yakalı profesyonellerin kişisel gelişimlerine ve kariyerlerini zenginleştirmeye odaklanan Teedo Online Eğitim Platformu Genel Müdürü Selçuk Aytekin, genç nesil çalışanların, kişisel gelişime yapılan yatırımın başarılı bir kariyerin ön şartı olduğunun bilincini taşıdıklarını, bu nedenle de kariyer gelişimine en az ücret kadar önem verdiklerini söyledi.

 

Çalışma hayatına katılan her yeni neslin beklentisi ve tutumu farklı. Sayıları hızla artan Y ve Z kuşağından çalışanların motivasyonlarını yüksek tutmak, işlerine tutkuyla bağlı kalmalarını sağlamak için iş verenlere ve yöneticilerine önemli sorumluluk düşüyor. Kişisel gelişimlerine ve yaşam kalitelerine öncelik verilmediğini hisseden yeni nesil çalışanlar motive olamıyor, bu da iş tatmininin ve üretkenliğin azalmasına yol açıyor. Bunun sonucunda çok fazla beklemeden yeni bir iş arayışına giriyorlar. Değişen iş gücüne ve bunu yönlendiren farklı nesil dinamiklerine uyum sağlayamayan şirketler, daha düşük çalışan bağlılığı ve üretkenliği, yeni yetenekleri çekmede zorluk gibi sorunlarla karşı karşıya kalıyor. 

 

Rekabetçi bir maaş hala hayati olmakla birlikte yapılan işe tutkuyla sarılmak için en önemli etken değil. Günümüzde Y ve Z kuşağı çalışanları için en önemli faktör, esnek çalışma imkanının sunulması. Bununla birlikte iş yerinde çeşitlilik, eşitlik, kapsayıcılık ve şirketin bir sosyal amacının olması gibi konular da önemseniyor. 

 

Esnek çalışma imkanı sağlayan, kariyer gelişimine ve iş-yaşam dengesine öncelik veren ve çalışan deneyimini iyileştirmek için teknolojiyi kullanan işverenlerin, işletmeleri ve çalışanları için olumlu sonuçlar alma olasılıkları daha yüksek.

 

Y ve Z kuşağını işe alırken işverenlerin dikkate alması gereken konular şöyle:

 

Esnek çalışma saatleri

Y ve Z Kuşağı, 9’dan 5’e mesai saatleri dışındaki esnek çalışma seçenekleriyle inanılmaz derecede ilgileniyor. İlk adım olarak, işletmeler, esnek çalışma saatleri, uzaktan çalışma seçenekleri gibi imkanlar sunarak, Y ve Z kuşağı çalışanlarının işlerine daha bağlı olmalarını sağlayabilir. 

 

Ödüllendirme

Ödüllendirme programları da motivasyonu artırmak için etkili bir araç. Ödüllerin adil ve şeffaf olması önemli. Kişiye özel yaratılan bir kariyer gelişim programı veya takım çalışmasında ortaya koydukları başarılara dayalı ödüllendirme yöntemleri, motivasyonu artırıyor ve verimliliği yükseltiyor.  

 

Net kariyer planı

Yeni nesil için iş sahibi olmak kadar, yarattığı katma değerin karşılığını hızlı bir şekilde görmek de önem taşıyor. Bir iş başardıklarında, çalıştıkları kuruma katkı sağladıklarında ya da kendilerini kanıtladıklarında ücretle birlikte kariyer basamaklarını çıkmayı da istiyorlar. Burada yeni nesil çalışanlara net bir kariyer planı sunmak gerekiyor. Bu çalışanlar için güven ve şeffaflık ücretten daha önemli olabiliyor.

 

İş tanımını yapma

Diğer konularda olduğu gibi, iş tanımı konusunda da yeni nesil oldukça keskin çizgilere sahip. “Ne iş olsa yaparım!” şeklinde çalışan ve önceliği ücret olan önceki kuşaklardan farklı olarak; yapacağı işi, iş yapma şeklini, sonuçlarını baştan bilmedikleri takdirde yeni nesil çalışanlar için gelecek belirsizleşiyor ve motivasyonları düşüyor.

 

Sorulara açık olma

Yeni nesil sormaktan, sorgulamaktan korkmuyor ve çekinmiyor. Bu noktada yöneticiler sorulara ve sorgulamalara açık olmalı ve çalışanları tatmin edici cevaplar vermelidir. Yaratıcılıkları ile dikkat çeken yeni neslin üyeleri tatmin edici cevaplar aldıkları takdirde, işlerine beklentilerin çok üzerinde ve farklı katkılar sağlayabiliyor. 

 

Objektif ve adil davranma

Yöneticilerin gördüklerini, çalışanlar da görüyor. Ancak haksızlığa uğradığında, yeni nesil çalışanlar için her şey bitiyor. Kolayca iş değiştirebilen, sorgulamayı yaşam şekline dönüştüren yeni neslin motivasyonunu koruyabilmek ve artırmak için, terfi ve ödül gibi konularda mutlaka adil olunması ve bu tür değerlendirmelerin şeffaf bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekiyor.

 

Yeni nesil çalışanlar, kariyer gelişimine önem veriyor

Günümüzün hızlı dünyasında Y ve Z kuşağı profesyonellerinin başarısı için mesleki ve kişisel gelişim şart. Yeni nesil çalışanlar, iletişim becerilerine, sürekli öğrenmeye, yenilikçi ve tasarım odaklı düşünmeye odaklanıp mentorluk fırsatlarını değerlendirerek, potansiyellerini ortaya çıkarabilir ve kariyerlerinde başarılı olabilir. 

 

Beyaz yakalı profesyonellerin kişisel gelişimlerine ve kariyerlerini zenginleştirmeye odaklanan Teedo Online Eğitim Platformu Genel Müdürü Selçuk Aytekin, genç nesil çalışanların, kişisel gelişime yapılan yatırımın başarılı bir kariyerin ön şartı olduğunun bilincini taşıdıklarını, bu nedenle de kariyer gelişimine en az ücret kadar önem verdiklerini söyledi. Aytekin, “İyi liderler ve başarılı işletmeler, çalışanların işyerindeki beklentilerini bilir ve hangi kuşaktan olursa olsun, farklı çalışanlarının ihtiyaçlarını karşılayacak programlar, sistemler ve iletişim kanalları oluştururlar. Bu noktada Y ve Z kuşağından çalışanların kariyer gelişimleri konusunda yönlendirici ve destekleyici çalışmalar yapmak, şirketleri yeni yetenekleri çekme, elde tutma ve motive etme konusunda öne çıkaracaktır” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM