Bilgi

  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Egeli akademisyenlerden Antep fıstığı kabuğundan diyabet soruna yönelik önemli proje

Egeli akademisyenlerden Antep fıstığı kabuğundan diyabet soruna yönelik önemli proje

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seher Kumcuoğlu’nun “Üç boyutlu Kriyojenik Baskı Tekniği ile α-amilaz ve α-glukozidaz İnhibitör Özelliği Olan Aerojel Üretimi ve Glisemik İndeksi Azaltma Etkisinin Belirlenmesi” projesi “TÜBİTAK 1001– Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı” kapsamında desteklenmeye uygun bulundu. Proje kapsamında Antep fıstığı kabuklarından elde edilecek bileşenler kullanılarak üç boyutlu kriyojenik baskı tekniği ile aerojel oluşturularak gıdalarda glisemik indeksi düşürmeye yönelik çalışmalar gerçekleştirilecek.  

Proje hakkında bilgi veren Doç. Dr. Kumcuoğlu, “Proje kapsamında, kullanıldığı gıdalarda glisemik indeksi düşürmeye yönelik, ‘α-amilaz ve α-glukozidaz’ enzim inhibitörü özelliği gösteren Antep fıstığı kabukları kaynaklı fenolik bileşikleri içeren aerojellerin üretilmesini hedefledik” dedi.

Diyabet dünya çapında en yaygın kronik hastalık

Doç. Dr. Kumcuoğlu, “Yaşam standartlarının ve beslenme alışkanlıklarının değişimi ile diyabet, dünya çapında en yaygın kronik hastalıklardan biri haline gelmiştir. Tip II diyabet ve obezite gibi metabolik sendromların artışının nedeni ise yüksek glisemik indeksli gıdaların tüketilmesindeki artıştır. Antep fıstığının dış kırmızı kabuğunda bulunan fenolik maddelerin, kan şekerinin yükselmesine neden olan ‘α-amilaz ve α-glukozidaz’ enzimlerine karşı inhibitor etkisi gösterdiği çalışmalarla kanıtlanmıştır” dedi.

Doç. Dr. Kumcuoğlu, “Üç boyutlu baskı teknolojileri, üretim adımlarının sayısını azaltarak, küçük ölçekli üretime izin vererek, ilaç ve dozaj kombinasyonları oluşturabilmekle birlikte, karmaşık geometriler ile yüzey oranı artışı oluşturarak etken madde salımını doğru bir şekilde kontrol edip yan etkileri azaltarak ilaç ve gıda takviyesi endüstrisi için birçok fırsat sunmaktadır” diye konuştu.

Yürütücülüğünü Doç. Dr. Seher Kumcuoğlu’nun üstlendiği projede Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Şebnem Tavman, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İsmail Eren, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Çanakkale Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Gıda Teknolojisi Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Ayça Aydoğdu Emir araştırmacı olarak yer alıyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM