Bilgi

  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
CHP’li Ağaç: “Devlet koruma görevini tam yapmıyor, yerel yönetimler ilgisiz”

CHP’li Ağaç: “Devlet koruma görevini tam yapmıyor, yerel yönetimler ilgisiz”

CHP Gümüşhane İl Başkanı Bedri Ağaç, Gümüşhane’de turizme karşı yönetimsel bir vurdumduymazlık olduğunu söyledi.

CHP Gümüşhane İl Başkanı Bedri Ağaç, Alemdar Köyü’nde geçtiğimiz ay definecilerin talanına uğrayan, 14’üncü yüzyılda inşa edilen ve Ortodoks mezhebinin Karadeniz’de bulunan 3 kutsal kilisesinden biri olarak benimsenen Hutura Kilisesi’nin önünde açıklama yaptı. Başkan Ağaç, Gümüşhane’nin turizmle imtihanına ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“RANT VE PARA YOKSA İLGİ DE YOK”

“Ortodoks mezhebi Rusya, Yunanistan, Bulgaristan gibi ülkelerde hâkim bir din anlayışı. Bunların Anadolu’daki en önemli yerlerinden biri de buradaki Hutura Kilisesi. Buraya gelmek için epeyce uğraştık. Yol yok, patika gibi bir yerden zahmetle geldik. Halbuki 300-400 metrelik bir yol bağlantısı yaparak insanların buraya ulaşımı kolayca sağlanabilir ama yıllardır görmezden geliniyor. Türkiye’de olduğu gibi Gümüşhane’de de her iş özellikle tarihi ve turistik yerlerde yavaş ilerliyor. Çünkü rant yoksa, parasal konu yoksa ilgisiz kalınıyor.”

“KAYITLI YERLERİ BİLİNEN 312 KİLİSE VAR”

Gümüşhane’nin eski bir tarihi birikime sahip il olduğunu vurgulayan CHP’li Ağaç, “Gümüşhane tarihi birikim açısından, zenginlikler açısından belki de Anadolu’da 4. veya 5. sıradadır. Çok eski dönemlerden kalan, kayıtlı yerleri bilinen 312 kilise var. Burası o kiliselerden biri ve çok önemli bir yer. Bu kiliselerin çoğu yıkılarak yerle bir olmuş. Kimi de yarı yıkık vaziyette.” ifadelerini kullandı.

“HUTURA’YA BAKILSA YILLIK 150-200 BİN İNSAN BURAYA GELECEK”

Türkiye’nin çevre ülkelerinde milyonlarca Ortodoks mezhebine bağlı insanların yaşadığına dikkat çeken CHP Gümüşhane İl Başkanı Bedri Ağaç, “Bu tür kiliseler kendi dini inançlarına göre çok kutsal ve ziyaret edilmesi gereken mekanlar ancak 300-400 metrelik bir yol yaparak turizme kazandırılmamış. Burası yapılabilse tahminimiz her yıl 150-200 bine yakın Ortodoks dünyasından ziyaretçi buraya gelecek. Bunun Gümüşhane ekonomisine katkısını düşünün.” dedi.

“‘HIRİSTİYAN KİLİSELERİNDEN BİZE NE?’ GİBİ İLKEL BİR ANLAYIŞ VAR”

Gümüşhane’nin turistik bölgelerinin hizmete sunulması gerektiğinin altını çizen CHP’li Ağaç, “Bir işletme mantığıyla buraları halkın ve turistlerin hizmetine sunabilsek Gümüşhane’de istihdam ne iş ne de aş sorunu kalır ama bunlara karşı ilgisizlik var. Bir ilkellik var. ‘Hıristiyan kiliselerinden bize ne?’ anlayışı var. Öyle görülmemeli. Bizim insanlarımıza iş ve aş açısından çok büyük potansiyel barındıran bir konu bu. Buralar kaderine terk edilmiş. Kısa süreye kadar Hutura Kilisesi’nin üst yapısı, tavanı sağlamdı. Terk edildiği için define arayanlar, sorumsuz vandallar tarafından kırılıp döküldüler. Birçok yer bu vaziyette. Devlet, koruma görevini tam yapmıyor. Kaynak ayırmıyor. Yerel yönetimler ilgisiz. İlgili siyasiler, belki Gümüşhane milletvekilleri bile burada böyle bir kilise olduğundan haberleri bile olmayabilir.” şeklinde konuştu.

“MAKUS TALİHİ KIRMAK İÇİN TURİZMDE HAMLE YAPMAK LAZIM”

Başkan Ağaç son olarak, “Gümüşhane’de halkın hayat standartlarını yükseltmek, makus talihini kırmak için turizmde hamle yapmak lazım. Sadece devletin bütçesi yeterli değil. Bunlarla ilgili sosyal oluşumlar, dernekler, sivil toplum kuruluşları, vakıflar oluşturulmalı. Gümüşhaneli zengin iş adamlarından destek almamız lazım. Devletin de takviyesiyle buraları turizme kazandırmak lazım.” dedi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM