Bilgi

  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
“Halkın mutluluğu, ÇKP’nin sarsılmaz misyonudur”

“Halkın mutluluğu, ÇKP’nin sarsılmaz misyonudur”

 “Devlet halktır, halk ise devlettir.” “Kalkınma sürecinde halkın yaşamının düzeltilmesinde, güzel yaşam yaratmak için ortak çaba harcamanın teşvik edilmesinde, halkın güzel bir yaşam özleminin gerçekleştirilmesinde ısrarcı olacağız.”

Çin Komünist Partisi 20. Ulusal Kongresi dün Beijing’de başladı. Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Genel Sekreteri Xi Jinping toplantıda ÇKP 19. Merkez Komitesi adına bir rapor sundu. “Halk” raporun başından sonuna sıkça duyulan bir kelimeydi.

Geçen 10 yılda halkın yaşamının düzeltilmesinde kaydedilen atılım niteliğinde ilerlemeleri özetleyen rapor, dünyanın ÇKP’nin tarihi başarılarının sırrını kavraması için önemli bir pencere sundu.

Yüz yıllık geçmişe sahip ÇKP, halkın çıkarlarını hep en ön planda tutmuştur. Bu da Marksist bir siyasi parti olan ÇKP’nin gözle görülür özelliğidir. ÇKP 18. Ulusal Kongresi’nin düzenlenmesinden bu yana geçen süre içinde ÇKP liderliğinde Çin halkı üç önemli gelişme kaydetti: ÇKP’nin kuruluşunun yüzüncü yıldönümü kutlandı, Çin’e özgün sosyalizm yeni bir döneme girdi, yoksullukla mücadele misyonu başarıyla tamamlanıp orta halli refah toplumuna ulaşılarak “Birinci yüzyıl çalışma hedefine” kavuşuldu.

Çin’in kişi başına gayri safi yurtiçi hasılası, 12 bin 500 ABD dolarına ulaştı, orta gelirli nüfus 400 milyonu aştı, halkın canı ön planda tutularak salgınla mücadele çalışmaları ve toplumsal ve ekonomik gelişme arasında koordinasyon yoğunlaştırıldı, dünyanın en büyük eğitim sistemi, sosyal güvenlik ve sağlık sistemi kuruldu.

ÇKP’nin halk merkezli gelişme düşüncesini kapsamlı şekilde yerine getirmesiyle, Çin halkı mutluluğa kavuşarak güzel bir yaşamı kucaklaştı.

Avrupa Parlamentosu’nun eski üyesi Marco Rizzo basına verdiği demeçte, Çin’in iktidar partisi olan ÇKP’nin halkın güzel bir yaşama ve geleceğe olan özlemini etkin şekilde karşıladığını savundu.

Tarihe bakmak, geleceğe ilerlemeye güç katar. Xi Jinping söz konusu raporda ÇKP’nin günümüzdeki çekirdek misyonunun, tüm etnik gruplara mensup vatandaşlarla birlikte, Çin’i güçlü bir sosyalist modernizasyon ülkesi haline getirmek, “ikinci yüzyıl hedefine kavuşmak ve Çin tarzı modernizasyon aracılığıyla Çin milletinin kalkınmasını ilerletmek” olduğunu kaydetti.   

Rapora göre, 2035 yılına kadar Çin, sosyalist modernizasyona temel olarak kavuşacak, 21. yüzyılın ortasına kadar müreffeh, demokratik, medeni, uyumlu ve güzel bir sosyalist modernizasyonun güçlü ülkesi haline gelecek. Çin halkının daha güzel bir yaşama kavuşacağına ve halk merkezli gelişme düşüncesinin daha büyük başarı kaydedeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Halkın temel çıkarlarını hep yüreğinde taşıyan bir siyasi parti de halktan içten desteği mutlaka alır. Harvard Üniversitesi’nin geçen 13 yıl içinde sürekli yaptığı anketin sonuçlarına göre, Çin halkının ÇKP ve Çin hükümetine olan destek oranı, hep yüzde 90’ın üstüne kaldı. Çin bu sayıyla dünyada birinci sırada yer aldı.

Buna paralel olarak, ÇKP ve Çin liderlerinin halkın çıkarlarına verdiği önem uluslararası toplum tarafından yüksek takdirle değerlendirildi. Malezya’nın Çin Büyükelçisi Nushirwan basına verdiği demeçte, ÇKP’nin Çin halkıyla sıkı bağlara sahip olduğuna işaret ederek, ÇKP’nin halkın gereksinimlerini etkin şekilde bildiğini, özellikle bu gereksinimleri karşılayabilen bir dizi etkili politika ve tedbirler uyguladığını söyledi.

Eski Belçika Başbakanı Yves Leterme basına verdiği demeçte, Çin liderlerinin sosyal gelişmeleri hızlandırmak için tüm gerekli tedbirleri aldıklarına ve halkın gelişme meyvelerinden faydalanmasını sağladığına işaret ederek, Çin halkının Çin liderlerini hep desteklediğini vurguladı.

“Gelişme, halk için olacak, gelişme halka dayanacak, gelişmenin meyvelerinden ise halk faydalanacak.” Bu düşünce ve değer yargıları doğrultusunda ÇKP, Çin halkıyla omuz omuza ortak çaba harcayarak, dünya çapında gözle görülür dev başarılar kaydetti. Günümüzde sosyalist modernizasyon ülkesi inşa etmek için başlatılan yeni yolculukta, ÇKP liderliğinde Çin halkı, yine zorluklara boyun eğmeyerek, canla başla çaba harcamaya, daha büyük gelişme mucizeleri yaratmaya, daha güzel bir geleceği kucaklaşmaya, dünya barışı ve gelişmesine dinamizm katmaya devam edecektir.   

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM