Bilgi

  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
“Albaraka Türk'ün 2023 Konsolide Olmayan Net Kârı 3,43 Milyar TL Oldu"

“Albaraka Türk'ün 2023 Konsolide Olmayan Net Kârı 3,43 Milyar TL Oldu"

Albaraka Türk Genel Müdürü Malek Khodr Temsah: “2023 yılı kârlılığımızın arttığı ve bilançomuzun daha da güçlendiği bir yıl oldu. Bankamızın, 2023 yılında konsolide olmayan net kârı bir önceki yıla %151 artış ile 3,43 milyar TL oldu.”

 

Albaraka Türk, 2023 yılında net kârını bir önceki yıla göre %151 arttırarak 3,43 milyar TL’ye yükseltti. Artan kârlılık seviyesinin yanı sıra aktif kalitesini daha da güçlendiren Banka, 2022 yılsonunda %1,9 olan takipteki alacak oranını %1,7’ye düşürürken özel karşılık oranını ise %88,7’den %95,2’ye çıkardı. Bankanın ihtiyatlılık politikaları çerçevesinde, 3,41 milyar TL’si 2023 yılında ayrılmış olmak üzere, ayrılan toplam serbest karşılıkları 5,23 milyar TL seviyesine yükseldi.

 

Banka, 2023 yılında toplam nakdi kredi ve toplanan fonlarını 2022 yılsonuna kıyasla sırasıyla %44,6 ve %43,6 arttırırken, Merkez Bankası’nın liralaşma stratejisine uygun olarak, bilançosundaki Türk Lirası varlıklarının ağırlığını yükselterek, toplam varlıklardaki TL payını 2022 yıl sonuna göre %45’den %53’e çıkardı.

 

Artan Kârlılık ile Sermaye Yeterlilik Oranı Güçlendi 

 

Malek Khodr Temsah, “Bankamızın ortalama özkaynak kârlılığı 2023 yılında bir önceki yıla göre, %21’den %32’e yükselmiştir. Sürdürülebilir kârlılık ve büyüme vizyonumuz doğrultusunda, Bankamızın kâr üretim kapasitesi artış, bilançomuz daha güçlü hale gelerek sermaye yeterlilik rasyomuz Aralık 2023 itibarıyla %17,3 olarak gerçekleşmiştir.” dedi.

 

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılını kutlayan Temsah, bu önemli zaman diliminde, birliğimizin ve dayanışmamızın devamının, güven, huzur ve barış atmosferinde uzun yıllar boyunca sürmesini içtenlikle arzuladığını ve ülkemizin ekonomik olarak ilerlemesi ve katılım finansın gelişimi için Albaraka Türk olarak azimle çalışmaya devam edeceklerini ifade etti.

 

Temsah, “2023 yılının başında hepimizi derinden etkileyen elim bir deprem felaketi ile karşı karşıya kaldık. Deprem sonrası süreçte depremzede vatandaşlarımızın elimizden geldiğince yanında olmaya çalıştık. Bu deprem felaketinde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum.” dedi.

 

2023 Yılı Başarılarla Tamamladığımız Bir Yıl Oldu

 

Sözlerine Albaraka Türk’ün yıl içerisinde yapmış olduğu yeniliklerle devam eden Temsah, “Geçtiğimiz yıl PTT ile yaptığımız anlaşmaya ilaveten Yapı Kredi ile de ATM kullanımına dair gerçekleştirdiğimiz iş birliği sayesinde 8.500’den fazla ATM üzerinden hizmet sunmaya başladık. Dijitalleşme stratejimiz doğrultusunda, geleneksel ürünlerimizi dijital kanallardan sunmak için çalışmalarımıza hız verdik. Bu kapsamda, ticari müşterilerimizin kullanımına sunduğumuz dijital ürünlerimizden “Jet Finansman” ürünün yanı sıra sigortacılık ürünlerimizin ve fon alım/satımı gibi sermaye piyasası işlemlerinin dijital kanallardan kullanımını müşterilerimizin hizmetine sunduk. 

 

2023 yılında kazanılan ödüllere de değinen Temsah, “2023 yılı yine başarılarımızı ödüllerle taçlandırdığımız bir yıl oldu. Her yıl Türkiye’nin en güçlü ve en değerli 100 markasını seçen uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance tarafından bu yıl, önceki yıla kıyasla bir sıra yükselerek 51’inci sırada yer aldık. Ayrıca Şikayetvar tarafından 1,5 milyonu aşkın veri analizi kullanılarak yapılan “Müşteri Deneyimi Endeksi” araştırmaları sonucunda 8’inci A.C.E. Awards’ta katılım bankacılığı alanında “Diamond” ödülüne layık görüldük.”

 

“Finansal teknoloji alanında yaptığımız çalışmalar sonucunda dünya üzerindeki bankaların açık bankacılık platformlarını değerlendiren ve bağımsız bir platform olan INNOPAY’in Q1/2023 raporunda dünyada fonksiyonel anlamda en yenilikçi API platformları arasında yer alırken İngiltere merkezli Global Business Outlook tarafından, 2023 yılında Bankacılık kategorisinde Türkiye’nin en inovatif API Servis Sağlayıcısı seçildik. Bunun yanı sıra, uzun yıllardır banka bünyesinde sürdürdüğümüz ve birçok prestij eseri okuyucu ile buluşturduğumuz Albaraka Yayınları, 2022 Kamu Yayıncılığı Ödülü’nü almaya hak kazandı.”

 

“Yenilikçi projeleri desteklemek amacıyla kurduğumuz Albaraka Garaj ile girişim ekosistemindeki faaliyetlerimize devam ediyoruz. 2023 yılında altıncısı düzenlenen Albaraka Garaj Ön Hızlandırma Programı’na 13 girişim katıldı. Düzenlediğimiz “Demoday” etkinliği sonucunda yedi girişim ile yola devam edilmesi kararlaştırıldı. Girişimcilerle iş birliği yaparak şirketlerini büyütmek ve sektöre önemli katkılarda bulunmak için çalışmaya devam ediyoruz. Albaraka Türk olarak, önceki deneyimlerimizden elde ettiğimiz bilgiler ışığında, hızlandırma programına katılan girişimlerin ihtiyaçlarına yönelik adımlar atmayı ve girişim ekosistemine katkı sağlamayı sürdüreceğiz.”

 

Sürdürülebilirliğin önemini vurgulayan Albaraka Türk Genel Müdürü Malek Khodr Temsah, “Katılım Bankaları arasında sürdürülebilirlik alanında öncü olan Albaraka Türk, son 10 yılda çok ciddi mesafe kat eden Bankamız, 2015 yılından bu yana Sıfır Atık Projesi’ne ve 2016 yılından bu yana Karbon Saydamlık Projesi’ne (CDP) anlamlı katkılar sunmaya devam ediyor. 2019 yılında dâhil edildiğimiz BİST Sürdürülebilirlik Endeksi için raporlama yapmakta olduğumuz Refinitiv’de değerleme notumuzu artırma hedefiyle faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Sürdürülebilirlik çalışmalarımızda uluslararası standartların yanı sıra ülkemizde 2023 yılında açıklanan ulusal standartlara uyum için de gerekli hazırlıklara başladık”

 

Albaraka Türk Genel Müdürü Temsah, “Sürdürülebilirlik yolculuğumuz katılım bankaları arasındaki lider konumunu koruyarak, nihai hedefimiz olan “Net Sıfır” hedefine ulaşmamızı sağlayacak şekilde devam edecektir. Biz bu konuda üzerimize düşenleri yapmaya devam edeceğiz.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM